Värdegrundsskatt för alla kan ersätta tv-licensen

Publicerad 22 december 2016 kl 10.03

Media. SVT och SR kan komma att finansieras med en särskild budget, som ligger utanför stats­budgeten och som riksdagen saknar kontroll över. Tanken är att verksamheten finansieras genom ett slags värdegrunds­skatt som ska betalas oavsett man äger en tv eller inte. Så lyder några av idéerna i regeringens nya direktiv till public service-kommittén.

Dela artikeln

Kommittén får i uppdrag att ta fram nya och mer hårdföra metoder för att finansiera de statliga mediejättarna Sveriges Television och Sveriges Radio, samtidigt som en framtida exempelvis SD-ledd regering fråntas möjligheten att påverka anslagen till mediehusen.

– Det är bra att utredningen om finansieringen av public service startar i god tid inför nästa sändningstillstånd. Den nuvarande radio- och tv-avgiften behöver moderniseras, säger Hanna Stjärne, vd för SVT, i ett pressmeddelande.

Redan nu slås det fast att finansieringen ska ligga utanför riksdagens kontroll. Istället upprättas en särskild budget som existerar parallellt med statsbudgeten och som sannolikt kommer att finansieras med en allmän skatt istället för en licens som idag. Tanken med upplägget är att journalisternas tillvaro inte ska drabbas av den politiska verkligheten i kristider och att politiker ska förlora möjligheten att snabbt kunna påverka verksamheten.

"Solidariskt och rättvist"
Finansieringen av radio och tv ska ske genom ett "solidariskt och rättvist uppbördssystem" enligt regeringens direktiv, vilket innebär att alla svenskar ska betala oavsett om de tar del av det statliga medieutbudet eller inte.

"Av detta skäl, och för att garantera stabilitet oavsett konkurrens­förhållanden och kortsiktig efterfrågan, är det inte lämpligt att verksamheten finansieras enbart av dem som aktivt väljer att ta del av utbudet, t.ex. genom abonnemang eller andra betaltjänster", heter det bland annat i direktivet.

– Med tanke på de avskräckande exempel på politisk styrning av medier som finns i vår omvärld ska största möjliga avstånd mellan politiken och publicistiken eftersträvas, säger Hanna Stjärne.

På senare år har konservativa regeringar i bland annat Polen och Ungern på olika sätt minskat anslagen till de statliga mediejättarna, som i sin tur anses ha fungerat som propaganda­kanaler åt såväl den etablerade vänstern som extremvänstern. I Sverige har Hanna Stjärne själv delat ut pris till det vålds­bejakande vänster­nätverket Research­gruppen, vilket Fria Tider skrivit om förut.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0