" /> " /> " />
Hatet mot nätet
Foto: Grant Hutchinson/CC-BY-NC-ND

Våg av ilska mot EU:s näthatsprojekt

Publicerad 2 oktober 2012 kl 05.27

EU.Skandalen med läckta dokument från EU:s arbetsgrupp CleanIT, som vill kartlägga sympatier för terrorism och extremism på nätet, väcker ilska bland Europas nätaktivister. Nu kritiserar även flera europeiska politiker och jurister de kontroversiella planerna från Bryssel.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mitten av september i år som hemliga arbetsdokumentet läckte ut på nätet från EU:s arbetsgrupp mot extremism och terrorism, Clean-IT. Som Fria Tider skrev om då visade dokumenten hur EU-gruppen hade långtgående planer på att förmå privata Internetleverantörer att spionera på och kartlägga sina kunder, samt rapportera oönskade åsikter och aktiviteter till myndigheterna.

Formellt handlade arbetet endast om att rapportera sympatier för terrorism, men dokumenten visade att även antirasistiska grupper som International Network Against Cyber Hate och den kontroversiella Israel-närstående lobby­organisationen Ligue internationale contre le racisme et antisémitisme deltog i det hemliga lagstiftningsarbetet. Detta ledde till misstankar om att även antisemitiska och invandringskritiska åsikter skulle komma att kartläggas och rapporteras till myndigheterna i framtiden.

Anita Möllring, pressekreterare för det tyska Piratpartiet, varnar för att Clean-IT är ett "Internetcensurpaket" och tar kraftigt avstånd från planerna. Även Berlinpolitikern Jonas Westphal från de tyska socialdemokraterna SPD är kritisk. På twitter kallar han projektet för "ytterligare ett censurförslag av orwellska proportioner", skriver Junge Freiheit.

Bland jurister och andra experter har också kritiken varit hård.

- Det är helt bortom rimlighetens gräns, säger Arthur van der Wees, en IT-jurist i Amsterdam, i en intervju.

- Det finns ingenting att diskutera. Det här förslaget är helt uppenbart författningsvidrigt. Man behöver inte ha läst juridik för att förstå det, säger han vidare.

I Sverige har det talats tyst om förslaget, som förutom i IT-pressen endast har uppmärksammats i Fria Tider. Den 24 september skrev ledarskribenten Benjamin Katzeff Silberstein ett inlägg i SvD:s ledarblogg med rubriken "Internetförtrycket på global frammarsch" där han ondgjorde sig över hur "repressiva regeringar och diktaturer" som Bahrain, Pakistan och Etiopien fallit rejält i neokonservativa Freedom House rankning av internetfriheten i världen. Inte med ett ord nämnde Silberstein det då nyligen avslöjade CleanIT-projektet.

"Hur kan Katzeff Silberstein 'glömma' att nämna CleanIT? Denna curveball från EU i vanlig subversiv ordning. De europeiska folken rånas på sin frihet, sina demokratiska rättigheter och sin nationella suveränitet, allt medan politikerna, media, lobbyisterna och storföretagen skålar ikapp", skriver signaturen Visselpipa i en läsarkommentar på SvD:s ledarblogg.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Grand Hotel stängs när Bilderberg 2025 går av stapeln

Svenska journalister förbryllade. Nu tävlar de om att vara "först" med den halvårsgamla nyheten.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Svindyra pjäsen äntligen på plats. Konstnären Katharina Grosse kammar hem 26 skattemiljoner på projektet.0 Plus

Mer från EU

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0