Aftonbladetprofil polisanmäls för plundring

Publicerad 11 april 2012 kl 00.22

Media.Journalisten och författarinnan Johanne Hildebrandt åkte till Afghanistan för att rapportera om kriget där. Men när tillfälle gavs deltog hon aktivt i en plundring av afghanska kulturskatter, kulturskatter som hon vägrade att återbörda till dess rättmätiga ägare. Plundringen har nu blivit föremål för en polisanmälan.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av augusti 2011 framträdde Johanne Hildebrandt vid Riksutställningars ”Revolutionsseminarium” på Medelhavsmuseet.

Under framträdandet erkände Aftonbladets kolumnist gladeligen att hon som inbäddad journalist i en svenska trupp i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan varit med och plundrat en ovärderlig afghansk kulturskatt.

De svenska militärerna hade fått i uppdrag att bygga en bas på en kulle som reser sig tiotals meter på en i övrigt platt slätt intill en flod. Den stad som kullen ligger bredvid är av stort kulturhistoriskt intresse och området var under åren 2200 - 1700 före vår tidräkning centrum i det baktriska riket, en högtstående bronsålderskultur som drog till sig erövrare som Kyros II och Alexander den store. Staden brukar kallas för ”alla städers moder” och är världsberömd för sina rika fornlämningar.

Detta bekymrade dock inte den svenska militären som beställde fram en bulldozer och helt sonika skalade av den övre delen av kullen.

Johanne Hildebrandt förklarade inför åhörarna på Medelhavsmuseet att hela platsen var full av krukskärvor och föremål och att det på toppen av kullen fanns gravlämningar. Den blottade kulturskatten fick henne att ta tillfället i akt att lägga beslag på delar av de uppgrävda föremålen.

– Jag ”lootade” lite själv, erkände Johanne Hildebrandt under sitt framträdande, enligt ett pressmeddelande.

När någon påpekade att föremålen borde ha lämnats till något afghanskt museum försvarade sig Johanne Hildebrandt med att det inte fanns någon möjlighet till detta. Plundringen har retat upp föreningen Afghansolidaritet som anser att Johanne Hildebrandts förfarande strider mot svensk och internationell lag och de väljer därför att polisanmäla henne.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0