Aftonbladetprofil polisanmäls för plundring

Publicerad 11 april 2012 kl 00.22

Media.Journalisten och författarinnan Johanne Hildebrandt åkte till Afghanistan för att rapportera om kriget där. Men när tillfälle gavs deltog hon aktivt i en plundring av afghanska kulturskatter, kulturskatter som hon vägrade att återbörda till dess rättmätiga ägare. Plundringen har nu blivit föremål för en polisanmälan.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av augusti 2011 framträdde Johanne Hildebrandt vid Riksutställningars ”Revolutionsseminarium” på Medelhavsmuseet.

Under framträdandet erkände Aftonbladets kolumnist gladeligen att hon som inbäddad journalist i en svenska trupp i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan varit med och plundrat en ovärderlig afghansk kulturskatt.

De svenska militärerna hade fått i uppdrag att bygga en bas på en kulle som reser sig tiotals meter på en i övrigt platt slätt intill en flod. Den stad som kullen ligger bredvid är av stort kulturhistoriskt intresse och området var under åren 2200 - 1700 före vår tidräkning centrum i det baktriska riket, en högtstående bronsålderskultur som drog till sig erövrare som Kyros II och Alexander den store. Staden brukar kallas för ”alla städers moder” och är världsberömd för sina rika fornlämningar.

Detta bekymrade dock inte den svenska militären som beställde fram en bulldozer och helt sonika skalade av den övre delen av kullen.

Johanne Hildebrandt förklarade inför åhörarna på Medelhavsmuseet att hela platsen var full av krukskärvor och föremål och att det på toppen av kullen fanns gravlämningar. Den blottade kulturskatten fick henne att ta tillfället i akt att lägga beslag på delar av de uppgrävda föremålen.

– Jag ”lootade” lite själv, erkände Johanne Hildebrandt under sitt framträdande, enligt ett pressmeddelande.

När någon påpekade att föremålen borde ha lämnats till något afghanskt museum försvarade sig Johanne Hildebrandt med att det inte fanns någon möjlighet till detta. Plundringen har retat upp föreningen Afghansolidaritet som anser att Johanne Hildebrandts förfarande strider mot svensk och internationell lag och de väljer därför att polisanmäla henne.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Soros satsar 10 miljarder på att bekämpa nationalism

Vill sprida kulturmarxism över hela världen. "Nationalismen är långt ifrån upphävd", förklarade miljardären i Davos.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Media

Riksrevisionen slår till. Nämnden har sedan tidigare kritiserats för att vara vänstervriden i sina bedömningar.0 

Här rappar "framtidens artist" om att råna unga svenskar

"Jag knullar er alla.". SR-journalisternas favorit hyllades och fick dubbla priser av P3 i helgen.0 Plus

Bard till familjen Bonnier: "Oacceptabelt" att era tidningar leds av stalinister

Riktar sig direkt till ägarfamiljen efter bråket.. "Peter Wolodarski på DN och Pia Rehnquist på Sydsvenskan bedriver stalinistiska utrensningar mot alla som inte håller med dem."0 

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0