Regeringskansliet/Pressbild

Ullenhag lovar invandrare statlig försörjning - livet ut

Publicerad 7 september 2012 kl 23.39

Du betalar.Regeringen garanterar försörjning för alla nya somaliska anhöriginvandrare. Den tidigare tidsbegränsningen på två år tas bort och ingen bortre tidsgräns har ännu satts.

Gilla artikeln på Facebook

De närmaste åren väntas 27 000 somaliska anhöriginvandrare komma till Sverige.

Hittills har Sveriges kommuner inte lyckas att få budgeten att gå ihop vad det gäller somalisk invandring, så idag gick regeringen ut och lovade den starkt bidragsberoende gruppen statlig försörjning även efter de två första åren i landet. Någon bortre tidsgräns för försörjningen har inte meddelats och senare under dagen lugnade regeringen invandringsförespråkare med att alla nyanlända garanteras stöd, inte bara anhöriginvandrare från Somalia.

Kommuner klarar inte trycket
Trycket på staten från kommunerna har varit hårt. I augusti rapporterade Fria Tider att tolv svenska kommuner gick ut i en artikel i Dagens Nyheter och krävde att staten måste kompensera kommuner som tar emot många anhöriginvandrare. Ett femtontal kommuner påpekade för regeringen att somalier kommer att generera stora bidragskostnader för kommunerna efter två år. Tidigare i veckan skickade integrationsminister Erik Ullenhag ut ett brev till 26 kommuner i vilket han lovar att invandrarna ska omfattas av jobb- och utvecklingsgarantin.

– Regeringen har lyssnat på oss. Det här är bättre än jag hade vågat hoppas på, säger Växjös moderata kommunalråd, Bo Frank, till Sveriges Television.

Anledningen till regeringens beslut är de vill kväsa debatten om invandrarnas bidragsberoende.

– Jag är lite bekymrad över en debatt där man förutsätter att människor ska fastna i ett bidragsberoende. Det får inte vara utgångspunkten för politiken, sade immigrationsminister Erik Ullenhag till Sveriges Television.

Miljardregn
I förra veckan blev det klart att regeringen på integrationsminister Erik Ullenhag och statsminister Fredrik Reinfeldts initiativ skulle öronmärka 1,3 miljarder kronor för bidrag till somalier under kommande år. Ett beslut som inte var tillfredsställande för kommunerna.

– Man är på rätt väg när man ger bidraget, uttryckte miljöpartisten Nils Gossas, kommunalråd och ordförande i integrationsutskottet, till DT som Fria Tider citerade.

Det var efter ett beslut i Migrationsöverdomstolen i januari i år om om att dna-identifiering ska tillåtas för anhöriginvandrare som Sveriges gränser öppnades på vid gavel för hundratusentals somalier. Tiotusentals beräknas komma redan i år och statistiken visar att i stort sett att hamna i ett livslångt bidragsberoende när de väl tagit sig till Sverige.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus