Tobias Billström (M).

Billström: Fredrik Reinfeldt tystade invandringskritiken

Publicerad 30 oktober 2017 kl 10.20

Inrikes. Det var tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som tystade debatten i Moderaterna om hur hög invandring Sverige ska ha. Det säger den före detta migrationsministern Tobias Billström (M) i en ny SVT-dokumentär.

Gilla artikeln på Facebook

Det har länge funnits ett stöd inom Moderaterna att begränsa invandringen till Sverige. Men den debatten tystades helt av förre partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt.

Det förklarar tidigare migrationsminister Tobias Billström i SVT-dokumentären "Tvärvändningen" – om svängningen i flyktingpolitiken.

2013 försökte Billström ta fram en ny migrationspolitik för Moderaterna inför riksdagsvalet 2014 och då ville han att antalet invandrare skulle diskuteras. 

– Vi kan se att det finns ett utrymme för en diskussion om hur man kan påverka volymerna av dem som kommer till Sverige och samtidigt värna asylrätten. Och det tror jag att den här arbetsgruppen behöver lägga ned rätt mycket tid på att diskutera, sade Billström i mars 2013.

Men den debatten stoppades helt av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, som skrämde sina kollegor till tystnad.

– Det kan inte vara utgångspunkten. I partistyrelsen talar vi inte på det sättet. Invandring har berikat Sverige, sade Reinfeldt bestämt.

Enligt SVT Nyheter "plattades" Billström till av Reinfeldt, och efter det "vågade" andra partimedlemmar inte yppa sina åsikter i frågan.

Därmed dödades diskussionen och två år senare inleddes den enorma asylvågen hösten 2015, som fått flera partier, både Socialdemokraterna och Moderaterna, att idag tala om just volymer i invandringen.

– Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, säger Billström i SVT:s dokumentär.

Fredrik Reinfeldt har inte velat medverka i dokumentären, som sänds klockan 21.00 på torsdag i SVT1 men redan nu går att se på SVT Play.


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0