Asylsexvåldet
Under Putte i Parken anmäldes i år 38 fall av sexuella ofredanden, jämfört med ett förra sommaren. Gärningsmännen var enligt polisen ensamkommande flyktingbarn som attackerade flickor i grupp.

Brå: Sexbrotten har inget med invandringen att göra

Publicerad 3 augusti 2016 kl 17.55

Inrikes. Sommaren har bjudit på många rapporter om unga kvinnor som blivit sexuellt ofredade på festivaler och överfallna och våldtagna utomhus av gärningsmän som beskrivs som män från tredje världen. Men enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har sexbrotten ingenting med invandringen att göra.

Gilla artikeln på Facebook

© Brå

Ensamkommande flyktingbarn har inte råd att gå på festival, enligt Klara Hradilova Selin.

I sommar har antalet anmälda sexuella ofredanden på festivaler mer än tiodubblats jämfört med förra året, rapporterade nyligen P4 Nyheter.

Polisen har vid upprepade tillfällen beskrivit ett tillvägagångssätt där så kallade ensamkommande flyktingbarn eller andra män från tredje världen omringar och tafsar på unga tjejer i publikhavet.

Men enligt Klara Hradilova Selin, vänsterorienterad utredare vid Brottsförebyggande rådet, har det inte skett någon ökning av antalet fall. De utsatta har bara blivit tio gånger mer benägna att anmäla jämfört med förra året.

– Många är pigga på att koppla ökningen till invandring, vilket är ytterst tveksamt. Det är inte ensamkommande flyktingbarn som hänger på dessa dyra festivaler, fastslår Hradilova Selin i Expressen.

Att antalet anmälda våldtäkter har ökat mycket kraftigt förklarar hon åter med att anmälnings­benägenheten har ökat, och att lagstiftningen har förändrats.

En rapport som Brå själva släppte 1996 visade att personer från vissa invandrargrupper, framför allt från arabvärlden, är mycket kraftigt överrepresenterade som gärningsmän i våldtäkter. Vissa av dem har en överrepresentation på upp till 20. Antalet män med bakgrund i arabvärlden har ökat mycket kraftigt i Sverige de senaste årtiondena – men frågan har blivit tabu och Brå har sedan 1990-talet valt att inte följa upp sambandet mellan etnisk bakgrund och benägenheten att våldta.

– Samtidigt vet vi att människor från andra länder har lättare att bli anmälda och blir mindre rättvist behandlade inom rättsväsendet, sade Klara Hradilova Selin till Fria Tider förra året.


Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0