Det fina vädret får skulden för våldtäktsvågen

Publicerad 24 juli 2016 kl 10.46
Av Mattias Albinsson

Media. Det är det fina och varma svenska sommarvädret som är ansvarigt för den våldtäktsvåg som sköljt över Sverige i sommar. Det hävdar kvällstidningen Expressen idag.

Gilla artikeln på Facebook

Inom loppet av åtta dagar har inte mindre än sex våldtäkter och överfall mot kvinnor anmälts i Sydsverige. I de flesta av fallen handlar det om överfallsvåldtäkter utomhus med flera gärningsmän och fyra av dem har inträffat i Kalmar län.

Våldtäktsvåg i Kalmar

Även från Gotland, Dansbandsveckan i Malung, Trästockfestivalen i Skellefteå och från Sundsvall har polisen fått rapporter om våldtäkter och sexuella övergrepp de senaste åtta dagarna. Och tidigare i sommar har det från flera festivaler anmälts en lång rad övergrepp mot i synnerhet flickor och unga kvinnor.

Nu har de många sexualbrotten fått sin förklaring, i alla fall om man ska tro Expressen. Den vänsterliberala tidningen hävdar att det är det fina sommarvädret som orsakar våldtäktsvågen och tar psykoterapeuten Börje Svensson till hjälp.

Ung kvinna våldtagen i Mariestad – polisen: "Vi ville inte att detta skulle kommit ut"

– På sommaren exponerar man sig på ett annat sätt. Jag kan inte se det på ett annat sätt, säger han.

Även "våldsporr på nätet" och alkohol får skulden för de många anmälda våldtäkterna och övergreppen. I Expressen uppmanas dessutom kvinnor att ta större ansvar för att inte bli våldtagna genom att inte vara ensamma "på konstiga ställen".

Den 14-åriga flicka som våldtogs i Malmö i fredags överfölls mitt på dagen i ett bostadsområde ett stenkast från ett dagis. En kvinna som våldtogs utanför Kalmar i fredagskväll var ute och plockade svamp i skogen medan en 17-årig tjej som i tisdags våldtogs i Västervik promenerade förbi ett HVB-hem när hon överfölls, släpades ut i skogen och våldtogs av flera unga män.

Om något av dessa ställen är "konstiga" för kvinnor att röra sig på avslöjas inte i Expressen.

Kommentar: Expressen har fått stark kritik sedan Fria Tiders artikel publicerades. Expressenartikeln har nu skrivits om.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0