Estoniakatastrofen

Etiska rådet kan ha vilseletts om Estonia – biskopen vill inte Haverikommissionen utreder igen

Publicerad 2 oktober 2020 kl 18.43

Inrikes. Biskop emerita Caroline Krook, som satt med i Etiska rådet efter Estoniakatastrofen, uttrycker nu tvivel kring den information som presenterades för rådet. Blev man förda bakom ljuset?, undrar hon i en intervju med SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Caroline Krook, som ingick i det så kallade Etiska rådet som tillsattes för att hantera Estoniakatastrofen, som nu uttrycker tvivel kring händelsen.

Detta efter att ha sett den nya dokumentärserien på Dplay, som avslöjar ett stort hål i skrovet på båten, något svenska myndigheter tidigare förnekat existerar.

Hon misstänker att rådet, som till slut föreslog att skeppet och kroppar inte skulle bärgas, kan ha förts bakom ljuset av Sjöfartsverket.

Myndigheten påstod bland annat att skulle bli svårt och farligt att bärga båten, och att kroppar kunde skadas. Det hela presenterades på ett sådant sätt att rådet knappast hade något val i frågan. Men nu är Krook inte lika övertygad.

Hon förklarar i Sveriges Radio att det uppstått ett tvivel inom henne och hon undrar om Etiska rådet blev "förda bakom ljuset", något hon inte trodde när beslutet togs efter förlisningen.

Enligt Krook var det också många överlevare som upplevde att Haverikommissionens rapport inte stämde överens med vad de själva hade upplevt samt att de inte förstod varför ingen lyssnade på dem.

– Det är klart att frågan på något sätt gnager i mig nu. Var det något man försökte dölja som man inte ville skulle komma upp i ljuset? Och därför så tycker jag nu att det är så oerhört viktigt att man verkligen, bokstavligt talat, går till botten med det här. Och jag är väl lite tveksam till att det är Haverikommissionen som ska utreda. För de kommer naturligtvis säga att "vi inte har gjort något fel, vi har gjort allt som går att göra". De kritiserar väldigt sällan sig själva, säger hon i SR.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

SD-kravet: Hissa Israels flagga över Rosenbad

Vill se främmande statens fana på Sveriges regeringskansli.. "Björn Söder har skickat in en begäran om detta till regeringen."0 

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus