Estoniakatastrofen

Etiska rådet kan ha vilseletts om Estonia – biskopen vill inte Haverikommissionen utreder igen

Publicerad 2 oktober 2020 kl 18.43

Inrikes. Biskop emerita Caroline Krook, som satt med i Etiska rådet efter Estoniakatastrofen, uttrycker nu tvivel kring den information som presenterades för rådet. Blev man förda bakom ljuset?, undrar hon i en intervju med SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Caroline Krook, som ingick i det så kallade Etiska rådet som tillsattes för att hantera Estoniakatastrofen, som nu uttrycker tvivel kring händelsen.

Detta efter att ha sett den nya dokumentärserien på Dplay, som avslöjar ett stort hål i skrovet på båten, något svenska myndigheter tidigare förnekat existerar.

Hon misstänker att rådet, som till slut föreslog att skeppet och kroppar inte skulle bärgas, kan ha förts bakom ljuset av Sjöfartsverket.

Myndigheten påstod bland annat att skulle bli svårt och farligt att bärga båten, och att kroppar kunde skadas. Det hela presenterades på ett sådant sätt att rådet knappast hade något val i frågan. Men nu är Krook inte lika övertygad.

Hon förklarar i Sveriges Radio att det uppstått ett tvivel inom henne och hon undrar om Etiska rådet blev "förda bakom ljuset", något hon inte trodde när beslutet togs efter förlisningen.

Enligt Krook var det också många överlevare som upplevde att Haverikommissionens rapport inte stämde överens med vad de själva hade upplevt samt att de inte förstod varför ingen lyssnade på dem.

– Det är klart att frågan på något sätt gnager i mig nu. Var det något man försökte dölja som man inte ville skulle komma upp i ljuset? Och därför så tycker jag nu att det är så oerhört viktigt att man verkligen, bokstavligt talat, går till botten med det här. Och jag är väl lite tveksam till att det är Haverikommissionen som ska utreda. För de kommer naturligtvis säga att "vi inte har gjort något fel, vi har gjort allt som går att göra". De kritiserar väldigt sällan sig själva, säger hon i SR.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0