Gränskontrollerna

EU vill skrota Sveriges gränskontroller – röstade för nya regler

Publicerad 29 november 2018 kl 20.44

Utrikes. För att rädda Schengensamarbetet kräver nu Europaparlamentet att möjligheterna att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna kraftigt begränsas, uppger Ekot. Efter en maxgräns på ett år ska de upphöra helt.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges gränskontroller, som infördes efter anstormningen av asylsökare hösten 2015, har förlängts upprepade gånger och sex månader varje gång.

Löfvenregeringen påstod ju först att man inte skulle bygga några murar mot invandringen.

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor, dundrade statsminister Stefan Löfven i september 2015.

– Det är en nationell uppgift. Och som en nation ska vi ta oss an den. Sveriges mottagning av flyktingar, är hela Sveriges ansvar. Därför ska alla kommuner ta emot flyktingar – ingen ska kunna smita undan, fortsatte han. Och vi ska fortsätta vara ett land, som bär solidariteten som vår största stolthet.

Men i november samma år införde Sverige gränskontroller.

Kontrollerna kallas tillfälliga men är i praktiken permanenta eftersom de hela tiden förlängs.

Sveriges gränskontroller har nu funnits i över tre år. Detsamma gäller för länder som Tyskland, Frankrike, Österrike, och Danmark.

Men nu kan det vara slut på det.

Under torsdagen röstade Europaparlamentet för att möjligheterna till förlängda gränskontroller kraftigt ska begränsas. Syftet är att rädda Schengensamarbetet som innebär öppnar gränser inom EU.

319 röster var för, 241 emot och 78 av rösterna lades ned.

Som reglerna ser ut det idag finns det ingen bortre gräns för förlängning. Men det som EU-parlamentet nu vill införa är att gränskontroller bara kan förlängas två månader i taget och maximalt under ett års tid.

Enligt Fredrik Federley (C), som röstade ja till att ändra systemet, innebär detta att Sveriges gränskontroller måste försvinna.

– Det skulle innebära att de skulle upphävas, säger han till Ekot och hävdar att det EU i stället ska fokusera på är ett yttre gränsskydd, eftersom brottsligheten enligt honom härrör utanför EU, inte inom.

Europaparlamentet uppges nu vilja förhandla fram en lösning med medlemsstaterna. Men om detta inte blir klart innan EU-valet nästa år, kanske de nya reglerna inte blir praktisk verklighet, enligt SR.


Nyheter från förstasidan

Israels förre ledare fotad hos Epstein – med unga kvinnor

Kamouflerad Ehud Barak togs på bar gärning utanför lyxhuset. Har också tagit emot tiotals miljoner i investeringar från pedofilbankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0