Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Asylkaoset

Fler ensamkommande per dag än det föds riktiga barn i Sverige

Publicerad 20 oktober 2015 kl 16.57

Inrikes. Antalet ensamkommande flyktingbarn som tar sig till Sverige spränger alla tidigare rekord i år, enligt Migrationsverkets kommande prognos. Just nu kommer fler ensamkommande per dag än det föds barn i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan antalet asylsökare exploderade under sensommaren har också antalet så kallade ensamkommande flyktingbarn skenat iväg.

Den senaste veckan kom ungefär 350 sådana, enligt egen utsago minderåriga, invandrare per dag. Det kan jämföras med antalet födda barn i Sverige under 2014, som i genomsnitt låg på 315 per dag.

I morgon presenterar Migrationsverket sin senaste prognos för antalet asylsökare under 2015. Tidningen Expressen publicerade idag uppgifter från myndigheten som visar att man räknar med 30.000 ensamkommande under året.

Det ska jämföras med de cirka 7.000 så kallade flyktingbarn som sökte asyl år 2014, vilket i sig var en kraftig ökning jämfört med 2013, då antalet istället var 4.000.

Enligt ålderstester som genomförts i våra grannländer ljuger en stor del av de ensamkommande om sin ålder – i själva verket rör det sig oftast om vuxna män från tredje världen som är på jakt efter bättre ekonomiska förutsättningar genom exempelvis bidrag.

Jämfört med andra asylsökare innebär "flyktingbarnen" dessutom en betydligt större kostnad för skattebetalarna. De får bland annat bo på dyra så kallade hvb-hem och har rätt till en rad särrättigheter.

Sveriges Radio larmade så sent som idag om att en rad svenska kommuner har Lex Sarah-anmält sig själva eftersom de inte klarar av att ta hand om de så kallade barnen, som nu bokstavligt talat väller in i landet.

Heike Erkers, ordförande i akademikerförbundet SSR, säger bland annat att "jättemånga medlemmar" far så illa att de sjukskriver sig.

– Den här kåren är en väldigt stark kår och den har en lång uthållighet och när det har gått så långt att man inte orkar längre, då har det gått väldigt, väldigt långt, säger hon till Sveriges Radio.

Enligt en källa på Migrationsverket till Expressen räknar myndigheten med att "minst" 165.000 personer totalt kommer att söka asyl i år. I Migrationsverkets förra prognos från i somras, som regeringen har baserat sin statsbudget på, var motsvarande siffra 74.000.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Mitt folk är min främsta prioritering

Har Helmut Kohl som rättesnöre inom EPP-gruppen. Kommer inte stödja invandringsvurmare som EU:s framtida ledare.0 

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0