HD: Inte kränkande när lärare lyfte bort elev i nacken

Publicerad 3 juli 2020 kl 19.01

Lag & Rätt. Högsta domstolen har kommit fram till att det inte var en kränkning när en lärare i Lidköping lyfte bort en elev. Enligt rätten är det ofrånkomligt att det kan uppstå situationer där det är nödvändigt att ingripa fysiskt mot stökiga elever.

Gilla artikeln på Facebook

HD har nu prövat ett fall där Skolinspektionen begärde att Lidköpings kommun skulle betala skadestånd till en elev sedan en lärare tagit "ett grepp om elevens nacke och arm för att lyfta honom ur en soffa". Men så blir det inte.

Högsta domstolen anger i sin dom att utgångspunkten måste vara att ordningsstörningar i skolan i första hand ska lösas på andra sätt än genom fysiska ingripanden.

"Det är dock ofrånkomligt att det kan uppkomma situationer när det är nödvändigt att ingripa fysiskt mot en elev", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Ingripandet ska då vara så lindrigt och ske under så kort tid som möjligt. Mer långtgående ingripanden får bara användas under allvarliga ordningsstörningar.

Vid mindre ordningsstörning får ett fysiskt ingripande bara ske i undantagsfall, anser domstolen:

"Vid en bedömning av om ett ingripande hållit sig inom ramen för tillsynsplikten ska beaktas vad läraren har uppfattat som nödvändigt i den rådande situationen. Det ingripande som var aktuellt här – ett grepp om en elevs nacke – utgör enligt Högsta domstolen i regel en kränkande behandling. Såsom det utfördes var det dock mycket kortvarigt och anpassat för situationen. Det uppnådde omedelbart sitt syfte att få slut på ordningsstörningen i en situation när eleven inte lydde de uppmaningar han fått om att resa sig från soffan."

HD bedömer därför att det inte var en kränkning i skollagens mening och kommunen blir inte är skadeståndsskyldig.

I sociala medier anses domen vara en seger för Sveriges lärarkår.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0