EU-valet 2019

Jan Björklund: "Jag är livrädd för nationalism"

Publicerad 9 mars 2019 kl 14.50

Inrikes. Likt den franske presidenten höll Liberalernas partiledare Jan Björklund ett dramatiskt tal om EU:s framtid under partiårsmötet i Västerås på lördagen, där han bokstavligen sade sig vara "livrädd" för politisk nationalism.

Gilla artikeln på Facebook

Vissa är rädda för spöken. En del är rädda för spindlar. Andra är rädda för samhällsutvecklingen i Sverige.

Liberalernas partiledare Jan Björklund är "livrädd" för nationalismen.

Det förklarade han under sitt tal på Liberalernas riksmöte idag.

Han började prata om nazismen, förintelsen och Anne Franke, och om "ofriheten, massgravarna och krigskyrkogårdarna".

– Den europeiska unionen var ett ställningstagande för liberala värderingar i en värderingsstrid som pågår än idag. Ondskan får aldrig segra. Liberaler får aldrig ge vika. Friheten ska försvaras, inledde han.

Enligt Jan Björklund är EU räddningen för Europa.

– EU betyder frihet i Europa. EU betyder demokrati i Europa. EU betyder marknadsekonomi i Europa, fortsatte han.

"Ondskan" som L-ledaren pratar om är alltså nationalismen, som åter växer sig stark i Europa och som kan få stort inflytande efter EU-valet.

– Under efterkrigstiden så har hotet mot demokratin i vår världsdel kommit från vänster. Men idag är det högernationalismen som är på frammarsch i Europa och hela västvärlden. Den tar uttryck i Brexit och i Trump. Vi har Le Pen i Frankrike, Kaczynski i Polen, Orbán i Ungern och Jimmie Åkesson i Sverige. Ungern är det första EU-landet någonsin som enligt Freedom house 2019 inte längre betraktas som ett helt fritt land, sade han, till synes oförstående om varför folk vill ha nationalism.

– Trots att liberalismen har lett till mänsklighetens mest framgångsrika samhällen så vill högernationalisterna ersätta liberalism med nationalism. Jag älskar Sverige. Jag har varit yrkesmilitär i tolv år. Jag har varit beredd att försvara vår nation med vapen i hand. Men jag är livrädd för den politiska nationalismen.

Och han varnar för att Sverigedemokraterna, som lämnat sitt krav på ett svenskt utträde ur EU, nu försöker infiltrera EU-parlamentet.

– Sverigedemokraterna har bytt strategi: de ska nu åka till Bryssel för att därifrån steg för steg nedmontera samarbetet. De vill inte framåt, de vill bakåt, de vill stoppa den utveckling i liberal riktning som vi drivit på för i decennier.

– Det är det här som ödesvalet i maj handlar om. Om det är högernationalismen eller liberalismen som ska dominera Europa i framtiden. Det handlar om vilka värderingar som ska ligga till grund för hela vår samhällsmodell.

Enligt Björklund finns det egentligen bara ett enda svenskt parti som är för EU och som vill "fördjupa" det så kallade samarbetet: Liberalerna. Och partiet vill ge EU mer makt.

– Det behövs en stark europeisk union som står upp för liberala värderingar som kan försvara friheten från Putin och Ryssland. Försvarssamarbetet borde fördjupas mellan västerländska demokratier. Det gemensamma polissamarbetet Europol är inte heller tillräckligt. Det behövs ett europeiskt FBI, polissamarbete med både operativa befogenheter och mer av underrättelsesamarbete, sade han.

– När de andra partierna antingen säger nej eller är skeptiska till det europeiska samarbetet så säger Liberalerna att vi ska ha mer samarbete. För klimatet. För jobben. För välfärden. För tryggheten. För friheten. För framtiden. Ja till Europa!, dundrade Jan Björklund.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Detta är inget krig mot islam

Försöker undvika islam. Fördömer "religiöst motiverat våld".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Otryggheten är högst verklighetsbaserad – och resultatet av politiska val.0 Plus

Mer från Inrikes

Hundratals armenier blockerar E4 i Södertälje

"Stora problem" mellan Södertälje och Stockholm.. 400 bilar demonstrerar för civila i konflikten i Nagorno-Karabach.0 

1 av 5 pojkar i Skarpnäck har rånats nyligen

Ny enkätundersökning.. Många har rånats och är rädda i huvudstaden.0 

93-åringen var försvagad den senaste tiden. "Att önska frid över hans minne vore ett uttryck för den borgerliga sentimentaliteten."0 

Vetenskap

COVID-sjuka får ZOMBIEFÖTTER – "kan pågå i månader". Ger mörka utslag på fötterna.0 Plus

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0