FN:s migrationsavtal

Journalistförbundet kritiserar FN-avtalets paragraf mot alternativa medier

Publicerad 30 november 2018 kl 21.25

Utrikes. Svenska Journalistförbundet kritiserar regeringens planer på att skriva under FN:s migrationsavtal, som förbjuder stater att ge presstöd till invandringskritiska medier.

Gilla artikeln på Facebook

Bestämmelsen i avtalet sågas av Journalistförbundet som liknar den vid medieutredningens fruktade "demokratiparagraf", som innehöll ett förbud mot presstöd till alternativa medier.

– Den liknar delvis det förslag som medieutredningen la fram och som gick ut på att en förutsättning för att få mediestöd skulle vara att mediet präglades av principen om alla människors lika värde. Det var något som Journalistförbundet var kritiskt till och som inte heller regeringen gick vidare med, säger ordföranden Jonas Nordling till SvD ledare på torsdagen.

Den 11 december planerar regeringen att underteckna FN:s ramavtal för migration, ”Global compact for safe, orderly and regular migration”, vid ett högnivåmöte i arabvärlden. Avtalet ska därefter antas i FN:s generalförsamling och på sikt bli svensk lag.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0