Kidnappade Johan Gustafsson
Johan Gustafsson, som kidnappades av islamister i Mali 2011-2017.

Kidnappades av islamister i Mali – får miljonersättning av svenska staten

Publicerad 21 juni 2018 kl 13.50

Lag & Rätt. Johan Gustafsson, som kidnappades av islamister i Mali och hölls fånge i sex år, får nu drygt 1,1 miljoner i ersättning – från Brottsoffermyndigheten. Beloppet får han trots att han reste in i landet när UD avrådde från det.

Gilla artikeln på Facebook

Johan Gustafsson kidnappades av al-Qaida i Timbuktu i Mali 2011, när han semestrade med motorcykel på väg till Sydafrika från Sverige.

Han utsattes för människorov under perioden 25 november 2011 till den 25 juni 2017.

Under brottstiden var han i en mycket utsatt situation, menar Brottsoffermyndigheten. Detta inte bara genom gärningspersonernas hot och våld utan också på grund av rådande klimat, farliga djur och bristen på mat, vatten och sanitet.

Han får därför drygt 1,1 miljoner kronor i ersättning från Brottsoffermyndigheten.

– Han får det högsta beloppet som är möjligt att få för personskada. Ersättningen kan bidra till att kompensera det lidande han har utsatts för, säger Anna Sundén Larsson, jurist vid Brottsskadeenheten.

Han får 250 000 kronor i ersättning för kränkning. Dessutom ersätts personskadan med 910 000 kronor för fysiskt och psykiskt lidande och för förlorad inkomst.

Vid tillfället avrådde dock UD från resor till Timbuktu. Gustafsson, som avvek från en tidigare planerad och kontrollerad resväg, reste ändå in i Mali utan att ha kontrollerat UD:s reserekommendationer för området.

"Enligt Brottsoffermyndigheten har han därför utsatt sig för en ökad risk att bli skadad, även om det skett av oaktsamhet. Samtidigt anser Brottsoffermyndigheten att mannen har utsatts för en mycket allvarlig kränkning. Myndigheten har då särskilt tagit hänsyn till de förhållanden han tvingats leva under och att han varit frihetsberövad under en mycket lång tid, fem år och sju månader. Eftersom han har utsatt sig för en ökad risk att bli skadad ska brottsskadeersättningen enligt brottsskadelagen minskas. Men mot bakgrund av det mycket allvarliga brott som mannen utsatts för faller inte hela ersättningen bort", skriver myndigheten i dag.

I stället har ersättningen för kränkning minskats med hälften till 250 000 kronor. Även ersättningen för personskada har minskats med hälften, men mannen når ändå upp till maxbelopp.

– Även om brottsskadeersättningen har halverats har det mindre betydelse i det här fallet. Det beror på att mannen får full ersättning upp till brottsskadelagens maxbelopp för personskada, säger Åsa Lundmark, tillförordnad brottsskadechef.

I sociala medier påpekas att drabbade av det islamistiska terrordådet i Stockholm förra året bara fick en bråkdel av detta. 11-åriga Ebba Åkerlund var ett av dödsoffren och anhöriga till henne får bara 60.000 kronor i skadestånd för psykiskt lidande. Ebbas föräldrar har tidigare uttryckt stark kritik mot den svenska staten om detta låga belopp.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0