Misshandeln i Kortedala
Foto: AmerYmer/Cc-By

Kortedaladådet mörkades av media - i tio dagar

Publicerad 28 mars 2012 kl 18.02

Media.10 dagar - så lång tid tog det innan svensk media började skriva om den brutala gängmisshandeln av svenske Carl-Eric i Kortedala, som efter att ha överfallits av mellan sju och åtta unga invandrare har legat i koma med livshotande skador.

Gilla artikeln på Facebook

Det var först efter att en användare på nätforumet Flashback under natten till tisdagen uppmärksammade händelsen som Göteborgs-Posten idag slutligen blev tvungen att skriva om den brutala gängmisshandeln av den 61-årige mannen.

Då hade det redan gått tio dagar utan att en enda svensk tidning hade skrivit ett enda ord om dådet.

Carl-Eric tillrättavisade ett gäng av 7-8 unga invandrarmän som trakasserade hans hund. Invandrarna svarade med att överösa 61-åringen med slag, slängde ned honom i en fontän och hoppade på hans huvud upprepade gånger medan han låg ned.

– Det här är resultatet av ett extremt brutalt våld mot en ensam, och i princip försvarslös, individ, säger polischefen Bertil Claesson till Göteborgsposten, som blev den första tidningen att bryta medietystnaden efter att Flashback-tråden om händelsen seglat upp som den mest lästa på det populära webbforumet.

Dådet har under dagen fått stor uppmärksamhet på nätet, där åtskilliga nu frågar sig varför media valde att totalt mörklägga den exceptionellt grova misshandeln så länge.

"Det är ju mest intressant att det inte stått något i media förrän nu. Jag var vid Kortedala torg igår och handlade utan att veta något om det. Läste om det idag! Allmänheten har väl rätt att veta när något sånt här händer?" frågar sig användaren Squeakytoes på Flashback.

På Flashback och i alternativ media undrar många dessutom om tystnaden varit lika total ifall rollerna varit ombytta - om det istället hade varit svenska ungdomar som misshandlat en invandrare.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fifflade bort konservativa sajten ur träfflistan. Nu stäms vänsterorienterade sökjätten vid en domstol i New York.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Billigare viagra gav färre svenska självmord. Sjönk tydligt när patentet löpte ut.0 

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land. Hans studie visar skräckutvecklingen.0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0