Expressen inför rätta
Expressens vapenbrottsdömde chefredaktör Thomas Mattsson åtalas för två fall av förtal.

Advokaten: Enskilda är rättslösa när Expressen hänger ut

Publicerad 7 december 2015 kl 18.23

Media. Enskilda medborgare som felaktigt hängs ut som "våldsbejakande rasister" eller "terrorister" i tidningarna har i praktiken mycket små möjligheter att få upprättelse. Det skriver advokat Sargon de Basso, som är aktuell med två förtalsmål mot Expressen, i en debattartikel i Aftonbladet.

Dela artikeln

Fria Tider samlade i slutet av 2013 in mer än 500.000 kronor för att åtala Bonnierägda Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som då på felaktiga grunder hade hängt ut en pensionerad docent från Västra Frölunda som våldsbejakande rasist. Målet leds av Sargon de Bassos advokatbyrå Defens, som också är ansvarig för ett annat förtalsmål mot samma tidning efter att en man från Kristianstad felaktigt utpekats som "knarkbaron" och "kokainkung".

Sargon de Basso skriver i en debattartikel i Aftonbladet att enskilda medborgare har mycket svårt att få upprättelse när de utsatts för den typen av mediedrev.

"Tidningarnas svar brukar vara: 'stäm oss så får du upprättelse'. Men det är inte ens en halvsanning, då varken försäkringsbolag eller staten hjälper den skadelidande med ombudskostnader. Majoriteten av de publicistiska offren har inte råd att driva rättsprocess", skriver han.

Även i de få fall där skadestånd faktiskt utdöms är beloppet så litet att det i bästa fall blir en "skrivbordsseger", konstaterar Da Basso.

"Vissa ansvariga utgivare använder rättsprocessen, i sig, som skäl för att fortsätta smutskastningen av den enskilde i tidningen. Många drabbade vågar därför inte stämma tidningar av rädsla för fortsatt exponering."

Mediebranschen har upprättat organen Pressombudsmannen (PO) och överinstansen Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ge medborgare en möjlighet att få upprättelse efter att ha blivit felaktigt uthängda. Men instansernas sanktioner sträcker sig inte längre än till "ett utlåtande på en oansenlig plats i tidningen som ändå ingen läser", skriver Sargon Da Basso.

"Den obalans som råder i tryckfrihetsmålen anser jag är ett svek mot medborgarna. Missförhållandena är så flagranta och uppenbart strukturella, med fullkomligt förödande konsekvenser för den enskilde", konstaterar han.


Nyheter från förstasidan

S har lagt 5 miljoner på egna trollfabriker

Hånar konkurrerande politiker – anonymt. Men att SD gör samma sak är S-ledaren Magdalena Andersson djupt kritisk till.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Media

TV4 anmäls till "relevanta instanser", enligt Åkesson. "Är det någon i denna soppa som har spridit desinformation så är det Kalla fakta."0 

Kräver bland annat ersättning för sveda och värk. Hängdes ut med namn och bild på pedofiljägarsajten.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0