Svenska tidningar hotas av nedläggning

Publicerad 22 april 2020 kl 10.20

Media. Mediernas annonsintäkter rasar under coronakrisen. Det kan leda till att tidningar tvingas lägga ned, skriver SVT Nyheter.

Dela artikeln

– Det absolut värsta som skulle kunna hända är att dagstidningar kan läggas ned, säger Victoria Svanberg, ordförande för TU och delägare i NWT-koncernen, till SVT.

Trots att läsarna är fler under pandemin väntas ett intäktstapp på 30-50 procent i april för mediehusen på grund av minskade annonsintäkter, enligt branschorganisationen Tidningsutgivarna. Flera koncerner har tvingats permittera personal.

Det i sin tur har lett till att tidningarna väljer att lägga mer material bakom betalvägg. Bland annat har Aftonbladet kritiserats för att plussa artiklar som varnar för okända symptom och liknande.

– Det pågår en diskussion kring det, framför allt på sociala medier. Vi kan inte låta allt som handlar om coronan vara öppet, då får vi inga intäkter alls, säger Morgan Schmidt chefredaktör på Värmlands Folkblad, till SVT.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0