Bråvallafestivalen
"Alkoholkontrollanter" under Bråvallafestivalen 2014.

Polisen: Hjälp oss få fast våldtäktsmännen

Publicerad 27 juni 2015 kl 11.21

Inrikes. Polisen i Norrköping vädjar idag om hjälp med att få tag på vittnen till flera våldtäkter som ska ha inträffat under den pågående Bråvallafestivalen i staden.
– Vi behöver vittnesuppgifter, säger polisens presstalesman Erik Thulin till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Kontakta polisen

Polisen vill att vittnen till våldtäkterna och våldtäktsförsöken under Bråvallafestivalen hör av sig på polisens telefonnummer 11414.

Tre våldtäkter och två våldtäktsförsök har anmälts under festivalen som började i torsdags och avslutas idag. De tre våldtäkterna och ett av våldtäktsförsöken ska alla ha inträffat under torsdagskvällen och natten till fredagen medan det andra våldtäktsförsöket inträffade omkring klockan ett natten till idag.

Natten till fredagen anmälde en kvinna att hon omkring klockan ett på natten utsattes för en våldtäkt vid några toaletter på området. Under natten ska en kvinna dessutom ha våldtagits av en man i ett tält på festivalområdet, en våldtäkt som hon anmälde till polisen igår morse.

Natten till idag fick polisen dessutom in en anmälan om att en tredje kvinna utsattes för en våldtäkt under den föregående natten.

– Nu under natten har det upprättats en anmälan om våldtäkt och den våldtäkten ska ha inträffat för ett dygn sedan ungefär, berättar polisens presstalesman Erik Thulin, som även ingår i polisens stab som upprättats inför festivalen, för Fria Tider.

– Sedan har det även inkommit en ny anmälan om försök till våldtäkt, fortsätter han.

Nattens våldtäktsförsök inträffade liksom våldtäktsförsöket natten till fredagen vid en av scenerna på festivalområdet. Vid det första våldtäktsförsöket försökte en man slita av en kvinna hennes kläder, men avbröts och flydde från platsen när kvinnan ropade på hjälp.

– Våldtäkterna är ju våra mest prioriterade ärenden. Fler förhör kommer att hållas och har man tips så ska man kontakta polisen, utredningsläget är ganska svårt.

Polisen är däremot förtegen om signalement på gärningsmännen eller uppgifter om var våldtäkterna ägt rum.

– Vi kommer att vara väldigt försiktiga med vad vi går ut med, för det här är de mest integritetskränkande brotten och våra mest prioriterade just nu. Vi måste vara väldigt försiktiga för att ett, inte förstöra förundersökningen, två inte den personliga integriteten hos offren ska kränkas, säger Thulin.

– Ibland går vi ut med signalement och ibland gör vi det inte. Syftet med det är att "okej, nu måste vi gå ut med signalementet", men här vill vi hålla det så öppet som möjligt så att personer ska höra av sig och ge sin egen bild. För att om vi berättar hur folk ser ut, då påverkar vi kanske den bild man själv har av vad som har hänt.

Istället menar Thulin att de som blivit vittnen till något av övergreppen själva vet vad de sett och hört.

– De här händelserna vet vi att folk har sett, de borde ha ett tydligt signalement som de skulle kunna förmedla till oss och exakt berätta vad de har iakttagit, säger han.

Han förtydligar dessutom att utredningarna är i sin linda och att brottsrubriceringarna kan komma att ändras. Avslutningsvis skickar polisen med en uppmaning till alla festivalsugna svenskar:

– Håll ihop, ta hand om varandra och ska man gå någonstans så ska man inte gå själv, man ska hålla sig där det är upplyst, säger polismannen Erik Thulin.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0