Putin tvingar IT-jättar öppna ryska kontor

Publicerad 3 juli 2021 kl 16.39

Utrikes. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under en ny lag som tvingar IT-jättar att etablera en lokal närvaro i landet för att få bedriva verksamhet riktad till ryssar via internet, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Nu får det vara slut med att folk sitter på kontor i Silicon Valley och sprider propaganda i Ryssland utan att kunna ställas till svars, anser ryska lagstiftare.

"En utländsk aktör som bedriver verksamhet på internet i Ryssland ska ha en rysk filial, ett ryskt kontor eller en juridisk person i Ryssland", heter det i en ny lag som Vladimir Putin skrev under i veckan.

Det ryska underhusets utskott för IT-frågor, Alexander Khinshtein, säger att lagen bara gäller IT-jättar som har en daglig räckvidd på fler än en halv miljon människor i Ryssland.

På onsdagen inledde ryska myndigheter administrativa överträdelse­förfaranden mot Google med anledning att IT-jätten har fört ut ryska användares personuppgifter ur Ryssland utan tillstånd. Förra året utfärdade Datainspektionen i Sverige böter på 75 miljoner kronor till Google i ett liknande ärende.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0