Rätt utvisa till Irak

Publicerad 20 december 2013 kl 13.48

Lag & Rätt.Svenska myndigheter bröt inte mot de så kallade mänskliga rättigheterna när tre irakiska män nekades asyl, meddelade Europadomstolen på torsdagen och nu ska männen utvisas.

Gilla artikeln på Facebook

De tre männen är sunnimuslimer från Bagdad och Mosul i Irak, födda 1979, 1984 och 1985. De har levt på bidrag i Sverige sedan 2007 och 2008 när de sökte asyl. Deras asylansökningar avslogs av Migrationsverket under 2010, men de överklagade till Europadomstolen och fortsatte att bo kvar ändå i väntan på avgörande.

Två av männen dem uppger att de har jobbat för irakiska armén och den tredje att han jobbat för ett kontroversiellt säkerhetsföretag som samarbetade med USA.

Nu, tre år senare, har domen från Europadomstolen kommit. Domstolen finner att Sverige inte har brutit mot vare sig artikel 2 eller 3 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och friar landet på samtliga punkter.

Männen ska nu utvisas till Irak.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0