Coronakrisen i ekonomin

Riksbanken skjuter till 500 miljarder till finansbranschen

Publicerad 13 mars 2020 kl 09.44

Ekonomi. Riksbanken lånar nu ut upp till 500 miljarder till banksektorn för att säkerställa kreditförsörjningen, meddelar banken i ett pressmeddelande idag.

Gilla artikeln på Facebook

För att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronavirusets spridning har Riksbankens direktion fattat beslut om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna.

Förhoppningen är att bankerna ska låna ut dem till coronadrabbade företag, men det framgår inte av pressmeddelandet om detta på något sätt kommer att regleras eller om bankerna kan spendera dem på exempelvis bolån istället, vilket skedde under finanskrisen 2008 då bankerna trots stödpaket drog in stora lån till många små och medelstora företag, och använde stödpengarna till att istället blåsa upp bostadsbubblan.

Syftet är att upprätthålla kreditförsörjningen till svenska företag.

Beslutet fattades igår på ett extrainsatt penningpolitiskt möte.

Riksbanken försöker på så sätt begränsa effekterna av coronapandemin och man står även beredd på att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs, uppger man.

"Viruset kommer oundvikligen att ha tydligt negativa effekter på den ekonomiska aktiviteten även om det är för tidigt att säga hur stora och långvariga konsekvenserna blir. För att lindra dessa konsekvenser är det centralt att kreditförsörjningen till företagen fortsätter att fungera", skriver Riksbanken.

– Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas. Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag – särskilt små och medelstora – kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Rikspolischefen: Sverige "fylls på" med kriminella

Går snabbare än vad polisen hinner låsa in. "Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0