Ukips partiledare Nigel farage anklagar talmannen Martin Schultz för politisk utpressning.

SD:s partigrupp i Bryssel kollapsar

Publicerad 16 oktober 2014 kl 16.16

Utrikes. Frihet och direkt demokrati i Europa (EFDD), den partigrupp i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna ingår i, har brutit samman. Detta efter att en av parlamentarikerna från Lettland hoppat av.

Dela artikeln

Det är den lettiska ledamoten Iveta Grigule som beslutat sig för att gå över till den kristdemokratiska gruppen EPP. Det innebär att SD:s grupp inte längre uppfyller kravet på att ha ledamöter från minst sju medlemsländer.

Idag förklarades därför EFDD upplöst, skriver Jaume Duch, presstalesperson vid EU-parlamentet, på Twitter. Det betyder att dess medlemmar, bland annat SD och brittiska Ukip, får minskad talartid i Europaparlamentet och går miste om miljonbidrag från unionen.

– Vi fick informationen nu på eftermiddagen och vi har fått det bekräftat att den lettiska delegationen lämnat gruppen. Det var inget vi var beredda på och det är inte bra, säger SD:s presstalesman Martin Kinnunen till Ekot.  

Företrädare för EFDD hävdar att Iveta Grigule ska ha pressats av Europaparlamentets talman Martin Schultz, som ska ha förmått henne att byta grupp i utbyte mot en plats i parlamentets delegation i Kazakstan.

I ett pressmeddelande rasar Ukips partiledare Nigel Farage mot talmannen.

– Om vi har förstått den här saken rätt så vore Schultz mer lämpad som talman i en bananrepublik. Han verkar ha överskridit den roll som bör gälla för en neutral talman eller ordförande i ett parlament. Jag ser detta som ett exempel på en extrem politisk partiskhet, säger Farage.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0