Homs efter stridigheterna.

Krigade med order att "döda allt och alla" – klassas nu som flykting

Publicerad 28 december 2017 kl 14.50

Lag & Rätt. En syrisk man deltog enligt Migrationsverket i krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Syrien. Men nu häver kammarrätten mannens utvisningsbeslut och beviljar honom dessutom flyktingstatus – vilket ger mannen särskilda fördelar.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen ansökte om asyl i Sverige i juli 2014 och uppgav då att han hade tjänstgjort i en specialstyrka i Homs under våren 2012.

I Homs hade han fått order om att "döda allt och alla, även civilbefolkningen" och han stred där i tre månader, uppgav syriern inledningsvis.

Soldaten ändrade sedan sin berättelse och påstod att han inte hade deltagit i striderna. Han hävdade också att han hade simulerat en skada och att han placerades på ett militärsjukhus, varefter han sedan deserterade och flydde landet i samband med en permission från sjukhuset.

Migrationsverket konstaterade att det var uppenbart att mannen ändrat sin historia och att det inte var troligt att han kunnat desertera så enkelt. Enligt verket fanns det därför "synnerlig anledning att anta att han gjort sig skyldig till krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten". Han beviljades därför inte flyktingstatus.

Efter att syrierns tillfälliga uppehållstillstånd löpt ut beslutade Migrationsverket den 31 maj 2016 att han skulle utvisas ur Sverige.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolen, som beslutade att trots allt bevilja mannen flyktingstatus och låta honom stanna i Sverige. Detta eftersom han "som desertör" riskerade "förföljelse på grund av tillskriven politisk uppfattning vid ett återvändande till Syrien".

Nu har Migrationsöverdomstolen fastställt migrationsdomstolens beslut. Enligt domstolen, som visserligen konstaterat att mannen i efterhand "tonat ner" sin asylhistoria, är "enbart den omständigheten att A tjänstgjort som värnpliktig i en enhet i specialstyrkan i den syriska armén och de uppgifter han lämnat inte är tillräckligt för att han ska kunna åläggas ett individuellt ansvar genom anstiftan eller annat deltagande i de brott mot mänskligheten som begicks i Homs".

Mannen beviljas alltså status som flykting och slipper därför utvisning ur Sverige.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0