" /> " /> " />
Rinkeby
Kan leda till "sämre upplevd arbetsmiljö". DO har en hel del invändningar mot att flytta sin verksamhet från Stockholms innerstad till Rinkeby/Tensta. (57423871@N00/CC-BY-NC)

Sura miner när DO tvingas flytta till Rinkeby

Publicerad 27 november 2013 kl 17.46

Inrikes.Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska flyttas från centrala Stockholm till Rinkeby eller Tensta, enligt ett regeringsbeslut i somras. Myndigheten, som har som uppgift att se till att personer som känner sig kränkta och diskriminerade får saftiga skadestånd, klagar nu högljutt på beslutet att förlägga verksamheten närmare mångfalden.

Gilla artikeln på Facebook

I en rapport till regeringen listar DO en lång rad möjliga negativa effekter av att myndigheten och dess runt 100 byråkrater förflyttas från det nuvarande högkvarteret, beläget på Torsgatan i centrala Stockholm.

Bland annat varnar man för att personalomsättningen kommer att öka kraftigt från mellan 12 och 24 procent årligen till mellan 20 och 32 procent årligen, skriver TCO-Tidningen. DO klagar dessutom på att flytten till Rinkeby/Tensta kan leda till "kompetensbortfall", "sämre upplevd arbetsmiljö" samt att det blir svårare att rekrytera ny personal.

Den enda positiva aspekten av flytten som nämns i rapporten är att hyran kommer att bli lägre.

Trots det vill Nanna Sörlin, administrativ chef på DO, få det till att myndigheten inte har några synpunkter på flytten.

– Vi har ingen åsikt alls. Vi har gått in för att beskriva konsekvenserna av en flytt, säger Sörlin till TCO-Tidningen.

Integrationsminister Erik Ullenhag, som är ansvarig för beslutet, har lyssnat på kritiken och ger nu DO ytterligare två år på sig att flytta verksamheten.

– Jag har lyssnat på deras oro, och vill bidra till att dämpa den. I regleringsbrevet kommer vi att skriva att flytten ska ske allra senast 2016, säger Ullenhag till tidningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0