FN:s migrationsavtal
Estlands premiärminister Jüri Ratas.

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Publicerad 17 november 2018 kl 18.02

Utrikes. Frågan om Estland ska skriva under FN:s globala invandringsavtal i december har skapat en kris i landets regering, som inte kunnat enas kring avtalet. Eftersom det inte råder konsensus kan man inte ansluta sig, uppger regeringen.

Dela artikeln

FN:s globala migrationsavtal har skapat en regeringskris i Estland, rapporterar Sputnik News.

Landets regering är nämligen djupt oenig i frågan.

Under ett regeringsmöte i torsdags uttryckte Estlands utrikesminister Sven Mikser från det socialdemokratiska partiet sitt stöd för FN-avtalet.

Detta kritiserades dock av justitieminister Urmas Reinsalu från konservativa Pro Patria (För fäderneslandet), som sade nej.

Eftersom regering inte kunnat enas om avtalet, kan man inte ansluta sig till det.

– När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag, säger premiärminister Jüri Ratas i ett uttalande på regeringens hemsida.

– En omfattande hantering av invandring är viktig för alla länder, och vi försäkrar att europeiska demokratiska principer återspeglas i estniska lagar idag och att det kommer vara så även i framtiden.

Också landets president Kersti Kaljulaid kritiserar nu regeringen för att den inte lyckas stödja avtalet, skriver Sputnik.

– Vi kan inte begrava våra huvuden i sanden och hoppas att detta gör att migrationen upphör. Vi kan gå bort från bordet, men genom att göra det så förlorar vi bara möjligheten att säga vår mening i stället för att lösa problemet, säger hon.

Tidigare har Ungern och Polen liknat FN:s migrationsavtal vid en allvarlig säkerhetsrisk för deras länder. Österrike, som också sagt nej, varnar särskilt för att FN-avtalet hotar nationers suveränitet och kan provocera fram en "massiv omflyttning av människor". Man menar också att texten är "för vag" och "lämnar viktiga frågor obesvarade." Avtalet kritiseras också för att inte göra åtskillnad mellan flyktingar och illegala invandrare. Norska FRP har sagt att avtalet kan leda till att FN utövar påtryckningar för mer invandring till länder som skriver under.

Trots allvaret i avtalet har svenska media knappt rapporterat om det.


Nyheter från förstasidan

USA: Berlinmuren är tillbaka

"Tyskland har återuppbyggt den". Efter beskedet om AFD skärper Vita huset tonen mot auktoritära styret i Berlin.0 

Ekonominyheter

Vindkraftsindustrin driver "Uppsala universitets" politikerkurs i att slösa pengar på vindkraft

Skickar skattepengarna till Luxemburg.. Experten: "Det handlar inte om elproduktion. Det handlar om att flytta pengar utan att betala skatt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Utrikes

Nigel Farages succé: "Vi är oppositionen nu"

Reformpartiet tar Storbritannien med storm.. Knep flera viktiga poster i fyllnadsvalet – och är nu största parti i mätningarna.0 

Trump sparkar Israel-höken Michael Waltz efter skandalen

Får gå efter Signal-läckan.. Därmed förlorar Israel den största Iran-krigsförespråkaren i administrationen.0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Festival bjuder in Yasin – då drar kommunen in stödet. Brännbollsyran går miste om 450.000 kronor efter bokningen.0 

Här är "Pärlan" – årets fulaste nybygge – i all sin prakt. "Gråsuggan" sopade mattan med rivalerna på Kasper Kalkon-galan.0