Innocence of muslims
Göran Kartläsarn/CC-BY

Göteborgs­moskén kränkt

Publicerad 17 september 2012 kl 20.56

Inrikes.Massprotester, våld och bränder samt en mördad amerikansk ambassadör. Det är vad den kontroversiella filmen "Innocence of muslims" har orsakat hittills. Nu väljer även Göteborgsmoskén att ge sig in i leken - och fördömer den "kränkande" filmen under en fredagsbön.

Gilla artikeln på Facebook

Imamen Abdul Rashid har liksom många andra muslimer inte mycket till övers för den omstridda filmen, som tecknar en nidbild av proften Muhammed. I fredags tog han upp filmen under bönestunden i Göteborgs moské.

Imamen förklarade för Göteborgs-Posten att han å ena sidan vill uppmana muslimerna att följa svensk lag när de protesterar mot filmen, men att han å andra sidan fördömer filmens kränkande innehåll.

Enligt Rashid är många muslimer oroliga inte bara över vad som kan hända i Sverige utan även på hemmaplan hemma i Arabvärlden.

– Göteborg och Sverige är en del av denna världen, därför vill jag säga något om detta i dag. Jag vill skapa en tryggare känsla för Göteborgs muslimer, sade Abdul Rashid till GP på fredagen.

Huruvida filmen verkligen är så farlig råder det dock delade meningar om. Muslimska brödraskapet uppmanade nyligen Egyptens muslimer att låta bli att demonstrera mot filmen på västliga ambassader och vissa menar istället det är Göteborgsmoskéns finansiärer – den arabiska diktaturen Saudiarabien – som muslimer borde protestera mot.

"Om det nu är så viktigt för vissa muslimer att visa missnöje mot dem som i ord och bild förolämpar Muhammed kanske man borde börja med att samlas utanför Saudiarabiens ambassader över hela världen och protestera mot wahhabismen", skriver kulturskribenten Mohammed Omar på Newsmill och fortsätter:

"Jag tror inte någon individ, organisation eller stat gjort lika mycket för att skämma ut islam och förolämpa Muhammed som den globala, saudiska missionsapparaten."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0