Innocence of muslims
Göran Kartläsarn/CC-BY

Göteborgs­moskén kränkt

Publicerad 17 september 2012 kl 20.56

Inrikes.Massprotester, våld och bränder samt en mördad amerikansk ambassadör. Det är vad den kontroversiella filmen "Innocence of muslims" har orsakat hittills. Nu väljer även Göteborgsmoskén att ge sig in i leken - och fördömer den "kränkande" filmen under en fredagsbön.

Gilla artikeln på Facebook

Imamen Abdul Rashid har liksom många andra muslimer inte mycket till övers för den omstridda filmen, som tecknar en nidbild av proften Muhammed. I fredags tog han upp filmen under bönestunden i Göteborgs moské.

Imamen förklarade för Göteborgs-Posten att han å ena sidan vill uppmana muslimerna att följa svensk lag när de protesterar mot filmen, men att han å andra sidan fördömer filmens kränkande innehåll.

Enligt Rashid är många muslimer oroliga inte bara över vad som kan hända i Sverige utan även på hemmaplan hemma i Arabvärlden.

– Göteborg och Sverige är en del av denna världen, därför vill jag säga något om detta i dag. Jag vill skapa en tryggare känsla för Göteborgs muslimer, sade Abdul Rashid till GP på fredagen.

Huruvida filmen verkligen är så farlig råder det dock delade meningar om. Muslimska brödraskapet uppmanade nyligen Egyptens muslimer att låta bli att demonstrera mot filmen på västliga ambassader och vissa menar istället det är Göteborgsmoskéns finansiärer – den arabiska diktaturen Saudiarabien – som muslimer borde protestera mot.

"Om det nu är så viktigt för vissa muslimer att visa missnöje mot dem som i ord och bild förolämpar Muhammed kanske man borde börja med att samlas utanför Saudiarabiens ambassader över hela världen och protestera mot wahhabismen", skriver kulturskribenten Mohammed Omar på Newsmill och fortsätter:

"Jag tror inte någon individ, organisation eller stat gjort lika mycket för att skämma ut islam och förolämpa Muhammed som den globala, saudiska missionsapparaten."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

Vetenskap

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0