Innocence of muslims
Göran Kartläsarn/CC-BY

Göteborgs­moskén kränkt

Publicerad 17 september 2012 kl 20.56

Inrikes.Massprotester, våld och bränder samt en mördad amerikansk ambassadör. Det är vad den kontroversiella filmen "Innocence of muslims" har orsakat hittills. Nu väljer även Göteborgsmoskén att ge sig in i leken - och fördömer den "kränkande" filmen under en fredagsbön.

Gilla artikeln på Facebook

Imamen Abdul Rashid har liksom många andra muslimer inte mycket till övers för den omstridda filmen, som tecknar en nidbild av proften Muhammed. I fredags tog han upp filmen under bönestunden i Göteborgs moské.

Imamen förklarade för Göteborgs-Posten att han å ena sidan vill uppmana muslimerna att följa svensk lag när de protesterar mot filmen, men att han å andra sidan fördömer filmens kränkande innehåll.

Enligt Rashid är många muslimer oroliga inte bara över vad som kan hända i Sverige utan även på hemmaplan hemma i Arabvärlden.

– Göteborg och Sverige är en del av denna världen, därför vill jag säga något om detta i dag. Jag vill skapa en tryggare känsla för Göteborgs muslimer, sade Abdul Rashid till GP på fredagen.

Huruvida filmen verkligen är så farlig råder det dock delade meningar om. Muslimska brödraskapet uppmanade nyligen Egyptens muslimer att låta bli att demonstrera mot filmen på västliga ambassader och vissa menar istället det är Göteborgsmoskéns finansiärer – den arabiska diktaturen Saudiarabien – som muslimer borde protestera mot.

"Om det nu är så viktigt för vissa muslimer att visa missnöje mot dem som i ord och bild förolämpar Muhammed kanske man borde börja med att samlas utanför Saudiarabiens ambassader över hela världen och protestera mot wahhabismen", skriver kulturskribenten Mohammed Omar på Newsmill och fortsätter:

"Jag tror inte någon individ, organisation eller stat gjort lika mycket för att skämma ut islam och förolämpa Muhammed som den globala, saudiska missionsapparaten."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus