Professor Erik Svenssons hätska twitterangrepp mot Ingrid Carlqvist utreds nu av hans arbetsgivare.

" />

Professor Erik Svenssons hätska twitterangrepp mot Ingrid Carlqvist utreds nu av hans arbetsgivare.

" />

Professor Erik Svenssons hätska twitterangrepp mot Ingrid Carlqvist utreds nu av hans arbetsgivare.

" />
Näthatet på Lunds universitet
LUNDS UNIVERSITET. Hätska personangrepp från en av universitetets anställda blir nu föremål för utredning. Bild: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0/Väsk.

Lunds universitet utreder personangrepp av twittrande professor

Publicerad 29 juli 2013 kl 17.24

Inrikes.I lördags öste lundaprofessorn Erik Svensson invektiv över en kvinnlig journalist och förklarade att han ville ”spotta henne i ansiktet”. Nu utreds hans agerande av Lunds universitet. Samtidigt kan Fria Tider avslöja att helgens incident inte var första gången som professorn skrivit grovt kränkande tillmälen på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

”Jag vill spotta dig i ansiktet om jag får chansen”, skrev Erik Svensson, professor i biologi vid Lunds universitet, till Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist på Twitter i lördags. Det hätska meddelandet var ett av många arga utfall från den flitigt twittrande professorn som också slungade ur sig tillmälen som ”mytoman”, ”skitstövel” och ”idiot”.

När personer som följde Svenssons twitterflöde ifrågasatte om det var lämpligt att en professor uttryckte sig på det viset, svarade han att han hade ”rätt att håna” Ingrid Carlqvist. ”Meddela ni dekanen om ni vill. Han kommer att skratta”, skrev Svensson.

Men universitetsledningen är måttligt road av det inträffade.

– Jag har inte riktigt satt mig in i vad som hänt, men vi har fått reda på det. Vi håller på att titta närmare på det, säger universitets rektor Per Eriksson när Fria Tider ringer upp.

– Det låter inte alls bra, det är min kommentar så här långt, säger rektorn om Svenssons uttalande att han vill spotta Carlqvist i ansiktet. Samtidigt reserverar sig Eriksson för att han ännu inte känner till exakt vad som hänt.

Vid tolvtiden idag bad Erik Svensson om ursäkt för sina uttalanden i ett meddelande på Twitter.

”Efter Twitterstormen ber jag härmed Ingrid Carlqvist om ursäkt för samtliga uttalanden, inklusive att vilja spotta henne i ansiktet”, skriver Svensson, som också har raderat många av helgens meddelanden från sitt konto på Twitter.

Men Fria Tider kan avslöja att helgens twittrande är långt ifrån första gången som Erik Svensson uttrycker sig föraktfullt på internet. En av flera personer som utsatts för grovt nedsättande omdömen är Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär, som under en period av ungefär två år har blivit kallad bland annat ”fascistsvin”, ”kräk”, "idiot", ”högerextremist”, ”mytoman” och ”patetisk nolla” av Erik Svensson.

”Israelkramaren och fascistsvinet Mats Skogkär på Sydsvenskan hetsar mot palestinierna igen”, skrev Svensson den 4 november 2011. En av många senare attacker mot Skogkär ägde rum den 27 maj i år då Svensson kallade honom för ”Anders Breiviks politiska hantlangare”.

I sin värdegrund för kommunikation och relationer skriver Lunds universitet bland annat att ”respekt och tolerans, hederlighet och omtanke skall vara grundläggande i relationer till medarbetare och omgivning”.

Fria Tider har utan framgång sökt Erik Svensson per telefon under förmiddagen. En förfrågan på Twitter besvarades inte på annat sätt än genom att Svensson blockerade Fria Tiders twitterkonto.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur