Covid-19 i Sverige

"Mystiska" coronafall i Stockholm kan vara de första inhemska

Publicerad 9 mars 2020 kl 18.20

Inrikes. Det första inhemska coronafallet kan nu ha upptäckts i Stockholm. Det handlar om en minst person som inte varit utomlands eller i känd kontakt med någon smittad.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under söndagen som en patient vid S:t Görans sjukhus fick provsvar som visade sig vara smittad av det nya coronaviruset. Ytterligare en patient är provtagen och inväntar ännu provsvar.

Båda patienterna vårdas nu isolerat vid infektionsklinik och smittspårning har påbörjats.

Samtidigt har sjukhuset gått upp i stabsläge för att kunna ta snabba beslut och underlätta samarbete inom sjukhuset samt med Smittskydd Stockholm, Vårdhygien och den Regionala särskilda sjukvårdsledningen inom Region Stockholm.

"Patienterna kom till sjukhuset under fredagen och har ingen konstaterad koppling till varandra och har vårdats vid olika enheter inom sjukhuset. Ingen av patienterna har känd resa till något riskområde eller kontakt med personer som är konstaterat smittade", skriver regionen på sin hemsida.

– Vi följer våra rutiner för smittspårning för att nå personer som patienterna har haft kontakt med för att avgöra behov av provtagning, isolering och andra åtgärder, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Aftonbladet skriver att det är "okänt" hur patienterna fått viruset.

Enligt Ekot har ett 20-tal anställda som Sankt Görans sjukhus som arbetat med de smittade tagits ur tjänst.

Samtidigt konstaterar WHO att coronaviruset har fått fotfäste i så många länder i världen att hotet om en pandemi numera är "högst verkligt". Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Thedros Adhanom Ghebreyesus hävdar dock att det är den första pandemin i världshistorien som är möjlig att "kontrollera". I Kina har 70 procent av de cirka 80.000 som drabbats av viruset tillfrisknat.

I Sverige har idag Norrbotten fått sitt första coronafall.


Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0