" /> " /> " />
En av Monsantos industrier i Soda Springs, Idaho.
arbyreed

Över två miljoner i upprop mot Monsanto

Publicerad 16 maj 2013 kl 20.57

Utrikes.Ett upprop mot den amerikanska frö- och odlingsjätten Monsanto har på kort tid samlat ihop över två miljoner namnunderskrifter. Uppropet skapades av organisationen Avaaz i april och fick sin första miljon underskrifter inom 36 timmar.

Gilla artikeln på Facebook

"De försöker patentera bort vardagliga grönsaker och frukter som gurka, broccoli och meloner, för att tvinga odlare att köpa frön av dem och riskera att bli stämda om de inte gör det", skriver organisationen på sin hemsida.

"Men vi kan stoppa dem från att köpa moder jord. Företag som Monsanto har hittat kryphål i europeisk lagstiftning som ger dem exklusiv rätt över vanliga frön, så vi måste stänga dem innan de sätter ett farligt globalt prejudikat", fortsätter organisationen som vill ha europeiska folkomröstningar om Monsanto.

Monsanto är ett multinationellt kemi- och jordbruksföretag med säte i USA. Företaget har gjort sig kontroversiellt för sina satsningar på genmodifierade växter och sina ansträngningar för att tvinga på inte minst de europeiska konsumenterna sina genmodifierade produkter.

Monsanto är dessutom företaget bakom Agent Orange, ett kemiskt vapen som användes av USA i Vietnam, samt miljögifter som DDT och PCB. En omständighet som gör att företaget i mångas ögon fått ett extremt dåligt rykte.

Fria Tider uppmärksammade under torsdagen ett nytt lagförslag i EU som starkt inskränker framförallt små lokala odlares möjligheter att fritt få välja vad man vill odla för grödor. Många misstänker nu att det är Monsanto som ligger bakom lagförslaget och genom det vill tvinga på bönder de fröer och utsäden som man själv tagit patent på.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0