Det misstänkta föremålet.

Åtalas för skämttröja med Hitler

Publicerad 11 juli 2014 kl 14.19

Lag & Rätt. En 59-årig arbetare från Umeå åtalas nu för "hets mot folkgrupp". Anledningen är att han gick till jobbet iklädd en skämt-t-shirt på temat Adolf Hitler.

Gilla artikeln på Facebook

T-shirten har funnits i olika versioner sedan 80-talet och är en drift med turnétröjor från olika rockband. På framsidan är en bild på Hitler med texten "Adolf Hitler European Tour 1938-45", och på baksidan listas viktiga datum för Nazityskland under andra världskriget, från "September 1939 – Poland" till "July 1945 –  The Bunker, Berlin". Det senare syftar på Hitlers självmord i nazistbunkern vid krigets slut.

Den 59-åriga mannen polisanmäldes efter att ha burit tröjan på sin arbetsplats. I förhör berättade han att han köpt tröjan i Tallinn. Han medger att han har burit tröjan den aktuella dagen men förnekar att han gjort sig skyldig till brott.

Mannen var försenad till sitt jobb den 18 mars, drog på sig tröjan och begav sig dit så fort som möjligt. Han säger att han inte hade någon tanke på t-shirtens motiv när han åkte och att han såg den som vilken tröja som helst. Under hela arbetsdagen var det heller ingen som reagerade negativt på motivet – inte ens hans chef eller "fackgubben", uppger den misstänkte i förhör.

Men polisen misstänkte att han hade gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. De gjorde en husrannsakan mot hans omklädningsskåp, beslagtog det misstänkt olagliga föremålet (t-shirten) och skickade det till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys.

Och nu hävdar JK, via kammaråklagaren Stina Westman, att mannen har gjort sig skyldig till tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

"De yttranden och den bild som har tryckts på tröjan måste uppfattas som en hyllning av Adolf Hitler och den nationalsocialistiska rörelsen på 1930- och 40-talen. Sammantaget uttrycker därmed yttrandena och bilden missaktning mot bl.a. judar och romer med anspelning på ras, etniskt ursprung och, beträffande judar, trosbekännelse", står det i stämningsansökan.

På nätet är många kritiska mot myndigheternas agerande. Flera har påpekat att t-shirten är uppenbart skämtsamt utformad, och att den finns i många andra liknande skepnader, exempelvis som "US World Domination Tour".

"Den där tröjan såldes på marknader och av turkarna vid Sergels torg i slutet på 80-talet är ju en spextröja utformad som en drift med rockbandens turnetröjor. Många kompisar hade sån missade tyvärr att köpa en och nu verkar det bli kriminellt att bära dem ändå.
Framgår ju tydligt att det är en spextröja på ryggen står ju russia-cancelled och sista turnén slutar i bunkern Berlin 1945", skriver användaren MADEofSTONE på diskussionsforumet Flashback.


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Lag & Rätt

Imam döms för antisemitism

Straffvärdet motsvarar fängelse.. Men får villkorlig dom på två år.0 

Afghanen kräver ny rättegång mot ASAP Rocky

Känner sig missnöjd.. Vill att rapparen döms för våld med glasflaskor.0 

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Skojade till det med "Hitlermustasch" på idrottslektion.. Eleverna, som är i 16-årsåldern, åtalas för "hets mot folkgrupp".0 

"Helt ny bevisning" ska fria ASAP Rocky

Påstås vara "avgörande".. Friande dom vore förödande för Sveriges trovärdighet.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0