Det misstänkta föremålet.

Åtalas för skämttröja med Hitler

Publicerad 11 juli 2014 kl 14.19

Lag & Rätt. En 59-årig arbetare från Umeå åtalas nu för "hets mot folkgrupp". Anledningen är att han gick till jobbet iklädd en skämt-t-shirt på temat Adolf Hitler.

Gilla artikeln på Facebook

T-shirten har funnits i olika versioner sedan 80-talet och är en drift med turnétröjor från olika rockband. På framsidan är en bild på Hitler med texten "Adolf Hitler European Tour 1938-45", och på baksidan listas viktiga datum för Nazityskland under andra världskriget, från "September 1939 – Poland" till "July 1945 –  The Bunker, Berlin". Det senare syftar på Hitlers självmord i nazistbunkern vid krigets slut.

Den 59-åriga mannen polisanmäldes efter att ha burit tröjan på sin arbetsplats. I förhör berättade han att han köpt tröjan i Tallinn. Han medger att han har burit tröjan den aktuella dagen men förnekar att han gjort sig skyldig till brott.

Mannen var försenad till sitt jobb den 18 mars, drog på sig tröjan och begav sig dit så fort som möjligt. Han säger att han inte hade någon tanke på t-shirtens motiv när han åkte och att han såg den som vilken tröja som helst. Under hela arbetsdagen var det heller ingen som reagerade negativt på motivet – inte ens hans chef eller "fackgubben", uppger den misstänkte i förhör.

Men polisen misstänkte att han hade gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. De gjorde en husrannsakan mot hans omklädningsskåp, beslagtog det misstänkt olagliga föremålet (t-shirten) och skickade det till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys.

Och nu hävdar JK, via kammaråklagaren Stina Westman, att mannen har gjort sig skyldig till tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

"De yttranden och den bild som har tryckts på tröjan måste uppfattas som en hyllning av Adolf Hitler och den nationalsocialistiska rörelsen på 1930- och 40-talen. Sammantaget uttrycker därmed yttrandena och bilden missaktning mot bl.a. judar och romer med anspelning på ras, etniskt ursprung och, beträffande judar, trosbekännelse", står det i stämningsansökan.

På nätet är många kritiska mot myndigheternas agerande. Flera har påpekat att t-shirten är uppenbart skämtsamt utformad, och att den finns i många andra liknande skepnader, exempelvis som "US World Domination Tour".

"Den där tröjan såldes på marknader och av turkarna vid Sergels torg i slutet på 80-talet är ju en spextröja utformad som en drift med rockbandens turnetröjor. Många kompisar hade sån missade tyvärr att köpa en och nu verkar det bli kriminellt att bära dem ändå.
Framgår ju tydligt att det är en spextröja på ryggen står ju russia-cancelled och sista turnén slutar i bunkern Berlin 1945", skriver användaren MADEofSTONE på diskussionsforumet Flashback.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Lag & Rätt

Övergrepp på nätet klassas som våldtäkt mot barn

HD:s beslut.. Övergrepp via internat innebar lika allvarliga kränkningar som samlag, enligt domstolen.0 

"Spelade med" när han ville ha sex – får 85.000 kr för "omedvetet oaktsam våldtäkt"

HD ska pröva fallet.. Enligt hovrätten ska kvinnan ha 85.000 kr eftersom mannen varit "omedvetet oaktsam" till huruvida avsugningen var frivillig.0 

Två års fängelse för tre tårgaspistoler

Grov vapensmuggling, enligt HD.. Mannens relation till organiserad brottslighet beaktas.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0