Terrorhotet mot Sverige
Terrordömde Sultan Al Amin – en av dem som återvänt. Fick jobb som truckförare på Volvo i Göteborg.

IS-terrorister får skyddad identitet när de återvänder till Sverige

Publicerad 24 juni 2017 kl 16.30

Inrikes. Hundratals muslimer har åkt från Sverige till Syrien och Irak för att slåss för terrorsekten Islamiska Staten. 150 av dem har återvänt till Sverige. Tidningen Expressen har kartlagt vad de misstänkta IS-terroristerna gör idag. Bland annat har de svårt att få jobb och vissa av dem har fått skyddad identitet.
– Jag söker många jobb men får inga, säger en av "återvändarna" till Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

De IS-terrorister som återvänder till Sverige lever ofta ett tillbakadraget liv, till exempel hemma hos vänner eller föräldrarna. Två har redan deltagit i terrordåd i Europa sedan de återvänt från Islamiska Staten. Men de allra flesta av de 150 som kommit tillbaka till Sverige gömmer sig på olika sätt och gör allt för att undvika att bli igenkända, rapporterar Expressen.

En av dem som kommit tillbaka till Sverige från IS är 27-årige Walad Ali Yousef från Malmö. Han anslöt sig till terrorsekten under sommaren 2014 och befann sig i dess "huvudstad" Raqqa i Syrien.

Yousef, som har irakisk-kurdiska rötter, skickade runt bilder till vänner där han uppmanade dem att ansluta sig till IS. På en av bilderna poserar han med en kalasjnikov, och en annan bild visar hur han skjuter med en kulspruta.

Han återvände till Sverige förra året och är en av dem som fått skyddad identitet av svenska myndigheter.

Tidigare var Yousef en känd lokal kriminell i Malmö, som förekommit i utredningar rån och penninghäleri. Själv påstår han att han bara hjälpte utsatta i Raqqa.

Nu klagar han på att han inte får något jobb.

– Jag söker många jobb men får inga, för att mina bilder finns ute, säger han till Expressen.

Walad Youse säger också att han bara vill glömma tiden i IS.

En annan som återvänt till Sverige är 39-årige Bherlin Dequilla Gildo från Malmö. Han var en av de första som reste till Syrien. 2012 poserade han på bilder med döda människor och skrev att "det är en av Assads hundar". Dequilla Gildo propagerade för våld och mord men lever idag under ett nytt namn på en sydsvensk ort, enligt Expressen.

Två andra så kallade återvändare är Sultan Al Amin, 31, och Hassan Al-Mandlawi, 33, från Göteborg. När Al Amin kom tillbaka till Sverige fick han först jobb som truckförare på Volvo i Göteborg. De båda har senare dömts till livstidsstraff för terrorbrott för kopplingar till ett dubbelmord i Aleppo i Syrien våren 2013.

Allt eftersom Islamiska Staten förlorar land och inflytande i Syrien väntas nu fler terrorister återvända till Sverige. De sista 100 från Sverige som finns kvar i området är de mest radikala.

– Alla klassas som säkerhetsrisker eftersom de har haft kontakt med Islamiska Staten. De riktigt farliga har inte kommit tillbaka ännu, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Expressen TV.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0