Upptrappningen mot Iran

Trump om avblåst Iran-anfall: "Vore inte proportionerligt"

Publicerad 21 juni 2019 kl 15.38

Utrikes. USA:s president Donald Trump avblåste ett anfall mot Iran – i sista sekunden. Detta efter att de senaste underrättelse­uppgifterna visat att 150 iranier skulle ha dött av attacken.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s president Donald Trump bekräftar nu att han var mycket nära att militärt attackera Iran natten till fredag. Men han tyckte inte det var proportionerligt mot antalet människor som skulle dö, uppger han på Twitter.

Uppgifterna som New York Times publicerade om att USA var precis på gränsen att anfalla Iran är korrekta. Likaså stämmer det att attacken återkallades i sista minut.

Det bekräftar nu den amerikanske presidenten i flera inlägg på Twitter.

Han ville rädda liv, hävdar han.

"President Obama ingick ett desperat och fruktansvärt avtal av Iran – gav dem 150 miljarder dollar plus 1,8 miljarder dollar i pengar. Iran hade stora problem och han räddade dem, gav dem fri lejd till kärnvapen och det snabbt", skriver Trump på Twitter.

"Istället för att säga tack, skrek Iran 'Död åt Amerika'. Jag avslutade avtalet, som inte ens hade godkänts av kongressen, och lade på starka sanktioner. De är en mycket försvagad nation idag jämfört med i början av mitt presidentskap, när de orsakar stora problem i hela Mellanöstern. Nu är de avslöjade", fortsätter han.

"Under måndagen sköt de ner en obemannad drönare som flög över internationellt vatten. Vi var chockade och laddade för att slå tillbaka igår kväll på tre olika platser, när jag frågade hur många som skulle dö. 150 personer var svaret från en general. Tio minuter före attacken stoppade jag den, då det inte är proportionerligt för att ha skjutit ner en obemannad drönare. Jag har ingen brådska, vår militär är återuppbyggd och redo att sättas in – överlägset bäst i världen. Sanktionerna biter och fler lades till i går kväll. Iran kommer aldrig få ha kärnvapen, inte mot USA, och inte mot världen", klargör den amerikanske presidenten.

En rad bedömare menar dock att Iran har hållit fast vid kärnavtalet, något även det Internationella atomenergiorganet, IAEA upprepade gånger bekräftat, medan det är USA – påhejade av Israel – som saboterat processen med slutmålet att få fram en ny regim i Iran som är välvilligt inställt till både israeliska och amerikanska intressen.

Enligt CNN har Donald Trumps beslut skapat spänningar mellan presidenten och hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som vill byta ut statsledningen i Iran och räknas som en så kallad "neocon" inom det republikanska partiet.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0