Estoniakatastrofen

Estland vill se snabba dykningar – får kalla handen av Damberg (S)

Publicerad 13 oktober 2020 kl 14.34

Inrikes. Regeringen i Estland sätter nu press på Sverige att så snart som möjligt genomföra dykningar för att undersöka Estonia. Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarar dock avvisande och efterfrågar "alternativa tillvägagångssätt". Han hänvisar till "gravfriden" och vikten av att tillvarata anhörigas "intressen".

Gilla artikeln på Facebook

Det nyupptäckta hålet på Estonias skrov har gett nytt potent bränsle till misstankarna om att Sverige har mörkat orsakerna till varför färjan egentligen sjönk.

Den svenska S-regeringen väntas avvisa alla nya förslag om att utreda vraket, med hänvisning till "gravfridsavtalet".

Men i Estland är tonläget ett helt annat och regeringen, i vilken högerpartiet Ekre ingår, vill gå till botten med saken – bokstavligt talat.

I ett brev till den svenska regeringen som Aftonbladet publicerat skriver Estlands utrikesministern Urmas Reinsalu att man under ett kabinettsmöte den 6 oktober beslutade om att gå vidare med att prioritera att undersöka vraket och grundligt dokumentera hålet som nu upptäckts. Den estniska regeringen vill också ta reda på vilken roll hålet spelade i samband med att Estonia sjönk.

Brevet besvaras av inrikesminister Mikael Damberg (S), som beskriver sig som ansvarig i Sverige för frågor som rör Estonia.

Damberg är uppenbarligen inte intresserad av några dykningar. Han skriver i sitt svar på måndagen att det är viktigt att Estland och Sverige diskuterar "alternativa tillvägagångssätt" som tar hänsyn till det så kallade gravfridsavtalet.

"Den internationella överenskommelsen som skyddar m/s Estonia som en gravplats för de omkomna i olyckan från störande aktiviteter bör betänkas", skriver han.

Under alla år har det varit anhöriga och överlevare som mest högljutt krävt att sanningen om Estonia ska utredas. Men Damberg hänvisar till att det är "av yttersta vikt" att just överlevarnas och de anhörigas intressen beaktas.

Huruvida regeringen i Estland kommer att bry sig om svenska försök att förhindra dykningar vid vraket är i dagsläget oklart. Jaak Madison, EU-parlamentarikern för Ekre, sade i en intervju med Alternativ för Sverige förra veckan att han inte kunde tänka sig att den estniska regeringen skulle vika sig för krav från Sverige.

– För vårt parti skulle det bli en stor politisk skandal om vi skulle gå med på att inte starta en ny utredning, sade han.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0