Expressen inför rätta
Sargon De Basso.

De Basso efterskänker "lejonparten" av sitt arvode

Publicerad 10 februari 2017 kl 15.33
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. Advokat Sargon De Basso, som företräder docenten Jim Olsson som igår förlorade tryckfrihets­målet mot Expressen och tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson, efterskänker "lejonparten" av sitt arvode. Det skriver han på Facebook.

Dela artikeln

"Jag har inte hjärta att begära en krona till av Olsson när hela rättssamhället och tredje statsmakten fullkomligt kört över honom. Pensionären Olsson har nu att svara för Expressens advokatkostnader om över 650.000 kr", skriver han i sitt inlägg som fortsätter:

"Jag har i många år debatterat om att medborgarna i Sverige är rättslösa mot medierna. Jag lovar att fortsätta den kampen tills jag stupar!"

När beslutet avkunnades igår kväll var De Basso på plats tillsammans med sina kolleger Karl Emil Ekdahl och Henrik Mansfeld, men även ett flertal andra från advokatbyrån. För Fria Tider förklarar han det med att de alla ville komma till tingsrätten för att visa Jim Olsson sitt stöd.

– Juryn beslutar att besvara samtliga frågor med nej. Av detta följer att skade­stånds­talan lämnas utan bifall likaså, meddelade rättens ordförande.

Efter beskedet lämnade De Basso domstolen, märkbart upprörd och tagen av beskedet och ville inte svara på frågor. Efter att Thomas Mattsson och Expressen friats har han alltså meddelat att han efterskänker närmare två tredjedelar av advokat­kostnaderna. Jim Olsson behöver dock fortfarande samla ihop pengar för att betala Expressens rättegångs­kostnader.

De Basso skriver också på Facebook att: "Domen är unik då det var ostridigt att Expressen tillskrivit Olsson osanna kommentarer där han framställdes som våldsbejakande rasist och att Expressen vägrat ta bort de osanna kommentarerna under två år."


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0