Asylkaoset

Nu stänger Ungern gränsen mot Kroatien

Publicerad 16 oktober 2015 kl 15.55

Utrikes. Efter veckor av invällande – i natt stänger Ungern även gränsen mot Kroatien. En åtgärd som kan avgöra utgången av den valrörelse som just nu pågår i grannlandet i söder.

Gilla artikeln på Facebook

Idag håller Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett extrainkallat möte med landets nationella säkerhetsråd för att diskutera situationen vid den kroatiska gränsen och "vidta nödvändiga åtgärder", rapporterar Reuters. Detta mot bakgrund av att kroatiska myndigheter dagligen transporterar tusentals invandrare till den ungerska gränsen.

– Säkerhetsarrangemangen är nu färdigställda på den ungersk-kroatiska gränsen – regeringen är nu redo att stänga gränsen med hjälp av polis och militär, sa den ungerska regeringens talesman Janos Lazar till pressen i Budapest tidigare idag, skriver Transitions online.

Och Sputnik News kunde under fredagseftermiddagen rapportera att gränsen stängs redan vid midnatt.

Orbán passade också idag på att hylla de övriga länderna i Visegradgruppen – Tjeckien, Slovakien och Polen – för deras hjälp vid den ungerska gränsen, skriver Portfolio.hu. Bidraget är i form av ett par hundra poliser, helikoptrar, tekniker och fordon som grannländerna bistår med för den ungerska gränskontrollen. 

Stängslet har tidigare fördömts av Kroatiens socialistiske premiärminister som kallar det "oacceptabelt", skriver AFP. Men Orbán tycks inte allt för imponerad av den kroatiske regeringschefen:

– När de hör den kroatiske premiärministern ber jag ungrarna att inte lyssna till en kroatisk man, utan en hantlangare för Socialistinternationalen som har i uppgift att attackera Ungern, svarade han, enligt wral.com.

Eftersom Kroatien genomför nationella val om tre veckor riskerar den heta potatis som invällandet av invandrare till Kroatien är, nu att bli än svårare att hantera för landets socialistiska regering. 


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0