Skandalerna i Swedbank

Swedbank får 4 miljarder i böter

Publicerad 19 mars 2020 kl 23.41

Ekonomi. Swedbank slår svenskt rekord i penningtvätt och får nu böter på 4 miljarder kronor. Det rekordstora beloppet kommer efter att amerikanska myndigheter har intresserat sig för att bankens bristande rutiner mot så kallad penningtvätt kan ha använts för att kringgå supermaktens sanktioner mot ryska medborgare.

Gilla artikeln på Facebook

Swedbank AB har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet, enligt två parallella undersökningar av moderbolaget Swedbank AB och dess dotterbolag i Estland (Swedbank AS) som har genomförts av svenska Finansinspektionen (FI) och estniska Finantsinspektsioon.

På torsdagskvällen släppte myndigheterna resultatet av penningtvättsutredningen mot den svenska storbanken tillsammans med sin systermyndighet i Estland. Den baltiska verksamheten har även saknat tillräckliga resurser för att motverka penningtvätt, enligt utredningen.

Swedbanks ledning har avsiktligt mörkat dokument om penningtvätt, enligt de båda myndigheterna. Svenska FI har därför beslutat att Swedbank AB ska få en varning och betala en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor.

– Vår undersökning visar att den svenska ledningen inte hanterade riskerna för penningtvätt i den baltiska verksamheten på ett effektivt sätt, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Det är också mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information från FI som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen.

Myndigheterna bedömer att sanktionen och föreläggandet inte äventyrar bankens fortsatta verksamhet och att den har råd att betala böterna.

Banken hotas dock även av amerikanska sanktionsböter, som kan bli mycket högre än de svenska bötesbeloppen. Att USA har reagerat på penningtvätten i Swedbank beror på att förmögna ryssar är de som har haft flera av de problematiska kontona i banken, och banken kan därför ha använts för att kringgå amerikanska sanktioner mot ryska medborgare. Innan amerikanska myndigheter började intressera sig för Swedbank utredde FI banken och fann liknande brister, men lät den gången bötesbeloppet stanna vid 0 kronor.

Nu är det dock annat ljud i skällan både i Sverige och Estland, som liksom Sverige har en mycket god relation med Nato och USA.

– Swedbank har inte investerat tillräckligt i förebyggande åtgärder för att motverka penningtvättsrisker, säger Kilvar Kessler, ordförande för estniska Finantsinspektsioon. Bankkoncernen fattade beslut som tillät affärer med högriskkunder utan att ha tillräckliga system och kontroller på plats och utan fullständig kunskap om vilka penningtvättsrisker som dessa kunder innebar.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Blev officiell valuta – då dök bitcoin

Dålig första dag för El Salvador.. Blev först att införa kryptovalutan som officiellt betalmedel.0 

Toyota och Volvo "stänger ned". Köerna växer nu för att köpa ny bil.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0