Skandalerna i Swedbank

Swedbank får 4 miljarder i böter

Publicerad 19 mars 2020 kl 23.41

Ekonomi. Swedbank slår svenskt rekord i penningtvätt och får nu böter på 4 miljarder kronor. Det rekordstora beloppet kommer efter att amerikanska myndigheter har intresserat sig för att bankens bristande rutiner mot så kallad penningtvätt kan ha använts för att kringgå supermaktens sanktioner mot ryska medborgare.

Gilla artikeln på Facebook

Swedbank AB har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet, enligt två parallella undersökningar av moderbolaget Swedbank AB och dess dotterbolag i Estland (Swedbank AS) som har genomförts av svenska Finansinspektionen (FI) och estniska Finantsinspektsioon.

På torsdagskvällen släppte myndigheterna resultatet av penningtvättsutredningen mot den svenska storbanken tillsammans med sin systermyndighet i Estland. Den baltiska verksamheten har även saknat tillräckliga resurser för att motverka penningtvätt, enligt utredningen.

Swedbanks ledning har avsiktligt mörkat dokument om penningtvätt, enligt de båda myndigheterna. Svenska FI har därför beslutat att Swedbank AB ska få en varning och betala en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor.

– Vår undersökning visar att den svenska ledningen inte hanterade riskerna för penningtvätt i den baltiska verksamheten på ett effektivt sätt, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Det är också mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information från FI som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen.

Myndigheterna bedömer att sanktionen och föreläggandet inte äventyrar bankens fortsatta verksamhet och att den har råd att betala böterna.

Banken hotas dock även av amerikanska sanktionsböter, som kan bli mycket högre än de svenska bötesbeloppen. Att USA har reagerat på penningtvätten i Swedbank beror på att förmögna ryssar är de som har haft flera av de problematiska kontona i banken, och banken kan därför ha använts för att kringgå amerikanska sanktioner mot ryska medborgare. Innan amerikanska myndigheter började intressera sig för Swedbank utredde FI banken och fann liknande brister, men lät den gången bötesbeloppet stanna vid 0 kronor.

Nu är det dock annat ljud i skällan både i Sverige och Estland, som liksom Sverige har en mycket god relation med Nato och USA.

– Swedbank har inte investerat tillräckligt i förebyggande åtgärder för att motverka penningtvättsrisker, säger Kilvar Kessler, ordförande för estniska Finantsinspektsioon. Bankkoncernen fattade beslut som tillät affärer med högriskkunder utan att ha tillräckliga system och kontroller på plats och utan fullständig kunskap om vilka penningtvättsrisker som dessa kunder innebar.


Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Ekonomi

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus