USA:s presidentval 2020

Trump uppmanades fördöma milisgrupper – svaret: "Någon måste göra något åt Afa"

Publicerad 30 september 2020 kl 10.54

Utrikes. Donald Trump uppmanades i den första presidentvals­debatten fördöma "vit makt" och "milisgrupper". Det var något som den amerikanske presidenten inte kategoriskt ville göra.
– Någon måste göra något åt Afa, svarade han.

Gilla artikeln på Facebook

Natten till onsdagen, svensk tid, hölls den första presidentvalsdebatten mellan sittande presidenten Donald Trump och Demokraternas utmanare Joe Biden. Den pågående coronapandemin, landets ekonomiska situation och den skattefinansierade sjukvårdsreformen "Obamacare" var de tre huvudämnen som inledde debatten.

De båda kandidaterna avbröt och talade i munnen på varandra genom hela debatten. Trumps taktik gick i stort ut på att pressa Biden i frågor som splittrar Demokraternas väljarbas, som den gigantiska klimatsatsningen "Green New Deal", som beräknas kosta tusentals miljarder dollar samt hur han ser på yttervänsterns politiska krav. Biden kritiserade istället i huvudsak Trump för hans hantering av coronakrisen.

När debatten efter en timme nådde fram till det senaste halvårets oroligheter i USA, där antivita Black lives matter och vänsterextrema Afa vållat skadegörelse för miljarder och mördat ett flertal personer, vände sig debattens moderator Chris Wallace plötsligt till Trump och krävde att han skulle fördöma "vit makt" och "milisgrupper".

– Du har upprepade gånger kritiserat vice presidenten (Joe Biden red. anm) för att han inte kritiserat Afa och andra vänsterextrema grupper. Men är du ikväll beredd att fördöma vit makt och milisgruppper och säga att de måste backa undan och inte spä på våldet i flera av de här städerna? undrade Wallace.

– Bra, utbrast Biden när han hörde frågan.

Trump höll emellertid inte med om problemformuleringen.

– Visst, jag är beredd att göra det. Men jag skulle vilja säga att nästan allt jag ser utförs av vänstersidan, inte högersidan, sade han och undrade om det var någon särskild grupp han förväntades fördöma.

– Proud Boys, utbrast Joe Biden.

Proud Boys är en högerorganisation som av vänstern anklagas för att vara "nyfascistisk". Den är inte minst stark motståndare till det våld och den förstörelse av statyer och andra kulturminnen som Black lives matter och Afa satt i system runt om i USA.

Men Donald Trump ville inte kategoriskt ta avstånd från Proud Boys eftersom han inte anser att det är de som är problemet.

– Proud Boys? Backa undan, stå tillbaka, sade Donald Trump i en halvhjärtad uppmaning till högergruppen innan han tillade:

– Jag ska säga er något: Någon måste göra något åt Afa och vänstern, för det här är inte ett högerproblem, det här är ett vänsterproblem.

Relaterat:
Trumpanhängare överkörd – AFA utpekas


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Otäcka filmer visar USA:s förfall

Stadsbilden jämförs med en zombieapokalyps.. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

EU-revisorer slår larm i rapport. Illegal invandring främjas snarare än motverkas.0 

Vänsterextremister attackerade AFD

Våldsam valrörelse i Tyskland.. Partiet tvingas hålla privata valmöten – attackeras ändå.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0