USA:s presidentval 2020

Trump uppmanades fördöma milisgrupper – svaret: "Någon måste göra något åt Afa"

Publicerad 30 september 2020 kl 10.54

Utrikes. Donald Trump uppmanades i den första presidentvals­debatten fördöma "vit makt" och "milisgrupper". Det var något som den amerikanske presidenten inte kategoriskt ville göra.
– Någon måste göra något åt Afa, svarade han.

Gilla artikeln på Facebook

Natten till onsdagen, svensk tid, hölls den första presidentvalsdebatten mellan sittande presidenten Donald Trump och Demokraternas utmanare Joe Biden. Den pågående coronapandemin, landets ekonomiska situation och den skattefinansierade sjukvårdsreformen "Obamacare" var de tre huvudämnen som inledde debatten.

De båda kandidaterna avbröt och talade i munnen på varandra genom hela debatten. Trumps taktik gick i stort ut på att pressa Biden i frågor som splittrar Demokraternas väljarbas, som den gigantiska klimatsatsningen "Green New Deal", som beräknas kosta tusentals miljarder dollar samt hur han ser på yttervänsterns politiska krav. Biden kritiserade istället i huvudsak Trump för hans hantering av coronakrisen.

När debatten efter en timme nådde fram till det senaste halvårets oroligheter i USA, där antivita Black lives matter och vänsterextrema Afa vållat skadegörelse för miljarder och mördat ett flertal personer, vände sig debattens moderator Chris Wallace plötsligt till Trump och krävde att han skulle fördöma "vit makt" och "milisgrupper".

– Du har upprepade gånger kritiserat vice presidenten (Joe Biden red. anm) för att han inte kritiserat Afa och andra vänsterextrema grupper. Men är du ikväll beredd att fördöma vit makt och milisgruppper och säga att de måste backa undan och inte spä på våldet i flera av de här städerna? undrade Wallace.

– Bra, utbrast Biden när han hörde frågan.

Trump höll emellertid inte med om problemformuleringen.

– Visst, jag är beredd att göra det. Men jag skulle vilja säga att nästan allt jag ser utförs av vänstersidan, inte högersidan, sade han och undrade om det var någon särskild grupp han förväntades fördöma.

– Proud Boys, utbrast Joe Biden.

Proud Boys är en högerorganisation som av vänstern anklagas för att vara "nyfascistisk". Den är inte minst stark motståndare till det våld och den förstörelse av statyer och andra kulturminnen som Black lives matter och Afa satt i system runt om i USA.

Men Donald Trump ville inte kategoriskt ta avstånd från Proud Boys eftersom han inte anser att det är de som är problemet.

– Proud Boys? Backa undan, stå tillbaka, sade Donald Trump i en halvhjärtad uppmaning till högergruppen innan han tillade:

– Jag ska säga er något: Någon måste göra något åt Afa och vänstern, för det här är inte ett högerproblem, det här är ett vänsterproblem.

Relaterat:
Trumpanhängare överkörd – AFA utpekas


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Här puttas kvinnan framför tåget i tunnelbanan

Video.. Främmande mannen slår till – precis när tåget anländer.0 Plus

Tyska Säpo klassar vaccinkritiker som "statsfiender"

Coronademonstranterna får samma beteckning som nazister.. Nu vill det tyska författningsskyddet få behandla vaccintvivlarna på samma sätt.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0