Europa byter folk
Den här bilden, som släpptes på onsdagsförmiddagen av Human Rights Watch, uppges visa hur ungerska trupptransportfordon rör sig mot gränsen.

Ungersk militär på väg mot gränsen

Publicerad 9 september 2015 kl 12.43

Utrikes. Enligt flera vittnesuppgifter som återges i internationella medier genomför Ungern just nu stora truppförflyttningar mot gränsen till Serbien. Om fem dagar klubbar det ungerska parlamentet en rad nya lagar för att förstärka Ungerns del av Europas yttre gräns.

Gilla artikeln på Facebook

Peter Bouckaert är chef för krishantering vid George Soros aktivistorganisation Human Rights Watch. Han har under onsdagen dokumenterat flera trupptransportfordon som rört sig mot gränsen mot Serbien och laddat upp bilder på fordonen på Twitter.

Över 150.000 invandrare har trängt in illegalt i Ungern från Serbien sedan januari i år, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR i ett skriftligt uttalande. Majoriteter är araber från Syrien, därefter utgörs invandrarna av afghaner och irakier. Även pakistanier, bangladeshier och subsahariska afrikaner är vanliga bland de som väller in i Europa just nu, enligt FN.

Den 15 september väntas det ungerska parlamentet godta en rad förändringar som kraftigt höjer straffen för illegal inresa i Ungern. Landet väntas använda militär för att säkra gränsen och eventuella illegala invandrare som tränger in i Ungern kommer sannolikt att förflyttas till den serbiska sidan av ett nybyggt gränsstaket, som kommer att hållas bevakat av ett stort polispådrag med militärt understöd.

Om Ungern verkligen kommer att genomföra de annonserade förändringarna återstår dock att se. Efter att i förra veckan ha lovat att inte släppa vidare illegala invandrare till Tyskland och Österrike vek sig nämligen regeringen i Budapest för medial och internationell kritik och hyrde in bussar för att köra vidare ett tiotusental invandrare till gränsen mot Österrike. De invandrarna väntas nu söka asyl i Tyskland och Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0