Estoniakatastrofen

Hovrätten skärper straffen för Estonia-avslöjare

Publicerad 29 mars 2023 kl 17.38

Lag & Rätt. Hovrätten skärper straffet från 40 dagsböter till 80 dagsböter för journalisten Henrik Evertsson och filmaren Linus Andersson. Duon döms för brott mot gravfriden efter sin dokumentär som avslöjade ett hål i Estoniavraket.

Dela artikeln

Det var den 23-24 september 2019 som dykningar och filmningar genomfördes vid vraket efter Estonia som ett led i produktionen av den mycket uppmärksammade dokumentärfilmen.

Två svenska medborgare, Henrik Evertsson och Linus Andersson, deltog i verksamheten som bedrevs från ett tyskflaggat fartyg och åtalades för det.

Hovrätten har gjort bedömningen att svensk lag som förbjuder undervattensverksamhet vid Estonias vrak inte står i strid med folkrättsliga principer om det fria havet, samt att lagen är tillämplig i fallet trots att verksamheten bedrivits från ett tyskflaggat fartyg.

Domstolen fastställer att männen gjort sig skyldiga till den åtalade gärningen och finner liksom tingsrätten att gärningen inte ska vara straffri med hänsyn till principerna om yttrande- och informationsfrihet eller av annat skäl.

Enligt hovrätten väger intresset av att skydda gravfriden för det stora antalet omkomna klart tyngre än det journalistiska intresse som männen haft.

Det journalistiska syftet har dock beaktats i mildrande riktning vid straffbestämningen. I likhet med tingsrätten har hovrätten ansett att männen ska dömas till dagsböter, men till ett högre antal än vad tingsrätten ansett. Antalet dagsböter har därför ändrats från 40 till 80.

Två av rättens ledamöter var skiljaktiga i påföljdsdelen och ville fastställa det antal dagsböter som tingsrätten bestämt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur