Almedalen 2018
Gustav Kasselstrand i Almedalen idag.

Kasselstrand: Vänstern har blivit globalister

Publicerad 2 juli 2018 kl 20.10

Inrikes. Vänsterpartiet är inte längre en motståndare till globalismen. I stället har de blivit en del av globalismen. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.

Gilla artikeln på Facebook

Idag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Vänstern är dock inte globalismens självklara motståndare, som den tidigare påstått sig vara.

I stället har partiet blivit en del av globalismen. Det skriver Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand och partiets riksdagskandidat Joakim Isheden på måndagen.

Vänsterpartiet har alltmer fjärmat sig från EU-kritik, bland annat för att inte hamna i samma inhägnad som nationalister.

"EU-motståndet i Sverige var länge tätt förknippat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men saker är inte längre som de brukade vara. Miljöpartiet lämnade sitt krav om EU-utträde 2009 och är idag uttalade EU-vänner. Vänsterpartiet har tonat ned EU-frågan mer och mer i takt med att de nationalistiska partierna vuxit sig starka över hela Europa", skriver Kasselstrand och Isheden.

Inte ens när Storbritannien valde att lämna EU, vilket var en enorm seger för antiglobalister och EU-motståndare, valde Vänsterpartiet att triumfera tillsammans med det brittiska folket. Tvärtom tog partiet stora steg åt sidan, för att slippa stå bredvid de nationalister som drivit fram Brexit, menar de båda.

"Ett normalt parti hade naturligtvis betraktat det som en framgång att något de pratat om i decennier äntligen blir verklighet, men i Vänsterpartiets fall väljer man att överge denna fråga för att undvika att hamna på samma planhalva som nationalister. Jonas Sjöstedt har fördömt Brexit och talat om att 'inte gå i rasisternas fotspår', och valt att i övrigt inte diskutera Sveriges framtid i EU över huvud taget. Således, när en EU-medlem till slut valde att lämna unionen, valde vänstern att lämna sin EU-kritik", fortsätter AFS-politikerna.

Kasselstrand och Isheden tycks mena att vänsterns tidigare så högljudda antiglobalism inte var mycket mer än ett spel för galleriet. Nu, när de äkta antiglobalisterna – nationalisterna – vinner mark över Europa, väljer vänstern att oskadliggöra sig själv eller till och med ställa sig på EU-byråkraternas och bankernas sida för att tillsammans bekämpa den gemensamma fienden: nationalismen.

Vänsterns illvilliga förhållningssätt till Brexit är ett tydligt tecken på detta, hävdar de:

"Det är synd och vittnar om att vänstern själva blivit en del av den globalism de tidigare var så starka motståndare till. EU kämpar för byråkraternas, bankernas och globalisternas Europa. EU har aldrig stått på arbetarnas sida och kommer aldrig att göra det med sin lönedumpningspolitik. Antiglobalismen är idag en av vår tids viktigaste frågor. Den svenska vänstern är helt harmlös för globalisterna. De har begravt frågan och neutraliserat sig själva. Idag är det nationalistiska partier som är det stora hotet mot globalisternas framfart."


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Kraftig ökning av smittfall i Sverige

Ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.. Alla med smittad person i hushållet ska stanna hemma, enligt FHM.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0