Coronavaccin

Fortsatt svårt få läkare ta nya coronavaccinet

Publicerad 9 januari 2021 kl 21.09

Vetenskap. Många amerikanska läkare ställer sig kallsinniga till de nya coronavaccinen, berättade Fria Tider i tisdags. Nu rapporterar AP att en så stor andel som 80 procent av personalen på vissa sjukhus i USA vägrar att vaccinera sig.

Dela artikeln

Personal inom sjukvården tillhör de grupper som först erbjuds de nya vaccinen från Pfizer och Moderna när USA massvaccinerar sin befolkning mot covid 19. Men som Fria Tider tidigare rapporterat väljer en betydande andel av sjukvårdspersonalen att tacka nej till vaccinering.

Enligt AP är antalet anställda inom sjukvården som inte vill ta de nya coronavaccinen "överraskande stort". På vissa arbetsplatser har så många som 80 procent valt att inte vaccinera sig.

– Jag tror inte att någon vill vara försökskanin. Jag är själv forskare och vill efter moget övervägande helt enkelt se vad forskningsdatan utvisar. Och ge mig all data, säger hjärtkirurgen Stephen Noble till AP.

Själv har han bestämt sig för att avvakta med att vaccinera sig och säger att han kanske kommer att göra det i april eller maj.

En sjuksköterska i Texas som AP har talat med, Stormy Tatom, säger att hon inte tänker vaccinera sig nu eftersom vaccinet på längre sikt kan visa sig ha biverkningar som inte är kända idag. Hon uppskattar att åtminstone hälften av hennes kollegor resonerar likadant.

Det är i nuläget inte känt vilka biverkningar de nya vaccinen kan ha på lång sikt eftersom de kliniska studierna ännu inte är klara. Modernas och Pfizers fas 3-studier av vaccinen planeras vara avslutade först om två år.

Av samma skäl är det inte heller känt hur länge vaccinen skyddar mot covid-19.

"Varaktigheten för vaccinets skyddseffekt är okänd eftersom den fortfarande håller på att fastställas i pågående kliniska prövningar", står det på den för vårdpersonal avsedda bipacksedeln för Pfizers covid-vaccin Comirnaty.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0