Skogsbränderna i Sverige
Arkivbild.

Nu över 80 bränder i landet: Områden börjar totalevakueras

Publicerad 17 juli 2018 kl 13.05

Inrikes. Nu härjar över 80 bränder på olika platser i Sverige. Dessutom ska bränderna ha börjat sprida sig till byggnader, som brunnit ned, uppger SVT. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är läget särskilt allvarligt på vissa platser. I Härjedalen har människor evakuerats.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har som sagt begärt hjälp av EU för att bekämpa skogsbränderna i Sverige.

Brandbekämpningsflyg har begärts in och kommer vara på plats i Sverige i åtta dagar från och med i morgon onsdag, enligt MSB.

Flygplanen och besättningen ska komma från Italien. Närmare bestämt handlar det om två flygplan, Canadair CL-415, som väntas anlända i Örebro under eftermiddagen på onsdag.

Enligt MSB kan flygplanen ta 6.000 liter vatten vid varje "skopning". Tillsammans med planen anländer en besättning på 13 personer.

Sverige har även fått stöd från Norge med helikoptrar.

Enligt SVT Nyheter brinner det nu på över 80 platser i landet, och vissa är speciellt farliga. I Ljusdals kommun i nordvästra delen av Gävleborgs län har bränderna spridit sig så långt att flera byggnader brunnit ner.

– De bränder som vi följer särskilt är i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Det är där det är särskilt allvarligt, säger Erika Espino, presskontakt på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till SVT.

Under tisdagen ska även ett 60-tal fastigheter i Härjedalen ha evakuerats, skriver P4 Jämtland. "Alla" människor som befinner sig i Olingdal och Olingsjövallen uppmanas lämna orten på grund av skogsbranden i Fågelsjö-Lillåsen, enligt Sveriges Radio.

– Lämna området och att ta med sig viktiga saker och sen så kan man ta kontakt med Härjedalens kommun, titta på deras hemsida och se efter var man kan ta vägen, säger räddningsledaren Johan Möller till P4 och påpekar att branden kan nå Olingdal vid 16-tiden i eftermiddag.

"Polisen förbereder i första hand evakuering av Olingdal och Olingsjövallen. Polisen förbereder även evakuering av Härjeåsjön. Uppsamlingsplats är flygplatsen i Sveg. Räddningsledaren rekommenderar att alla som befinner sig i området mellan E45:an och Olingdal lämnar området", står det på kommunens hemsida.

– Det brinner kraftigt och bränderna sprider sig, det är en extraordinär situation, säger Anders Häggkvist, kommunalråd i Härjedalen, till Aftonbladet.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson befinner sig nu i Ljusdal.

– Räddningstjänsten gör ett otroligt bra jobb i den här allvarliga situationen. Jag ser stor proaktivitet och en stor samarbetsvilja hos alla som jobbar med att bekämpa skogsbränderna vilket är viktigt, säger han i ett uttalande på MSB:s hemsida.

I sociala medier framför dock vissa kritik mot hur eldarna hanteras av regeringen.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0