Soros och politiken
George Soros organisation Open Society ger pengar till en uppsjö av vänsterradikala grupper runtom i världen.

Soros finansierade raskravallerna i USA

Publicerad 19 januari 2015 kl 07.02

Utrikes. Den vänsterliberale valutaspekulanten och mångmiljardären George Soros, 84, investerade motsvarande 270 miljoner kronor i organisationer som arrangerade rasprotester i samband med händelserna i Ferguson. Det visar en kartläggning som Washington Times har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

De hundratals miljonerna har slussats via Soros internationella stiftelse "Open Society" till ett dussintal grupper som organiserade de uppmärksammade demonstrationerna i USA i slutet av förra året.

Protesterna inleddes i november efter att en polisman friats för att ha skjutit ihjäl den afroamerikanske rånaren Michael Brown i Ferguson i Missouri, och urartade snabbt i våldsamma kravaller, mordbränder och vandalism. 

Open Society ska enligt Washington Times bland annat ha betalat för att bussa professionella vänsteraktivister från New York och Washington till Ferguson för att ytterligare spä på oroligheterna.

Samtidigt ska George Soros stiftelse ha beställt "forskning" om polisens påstådda övervåld från olika vänsterorienterade tankesmedjor – material som sedan spreds vidare via medier, exempelvis miljardärens egen tidskrift "Colorlines".

Dessutom anlitade 84-åringen organisationer som manipulerade informationen på sociala medier för att få det att se ut som om protesterna hade starkare stöd bland allmänheten än de i själva verket hade, enligt tidningen.

Ordföranden för Open Society försvarar sig i Washington Times genom att hävda att det rörde sig om fullkomligt "spontana" demonstrationer och att stiftelsen inte har utövat någon direkt kontroll över de sponsrade organisationernas agerande.

George Soros beräknas ha en förmögenhet på motsvarande hundratals miljarder kronor. Pengarna har han till stor del tjänat genom att spekulera i olika valutor – ett beteende som bland annat blev en avgörande orsak till finanskrisen i Sverige i början på 90-talet.

Parallellt med finansspekulationerna har 84-åringen sedan tidigare finansierat en lång rad subversiva internationella rörelser. Bland annat via Open Society, som framför allt är inriktad på att sprida kulturmarxistiska idéer i Östeuropa.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

EU-revisorer slår larm i rapport. Illegal invandring främjas snarare än motverkas.0 

Vänsterextremister attackerade AFD

Våldsam valrörelse i Tyskland.. Partiet tvingas hålla privata valmöten – attackeras ändå.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0