EU och Elon Musk
Beskedet kom efter en offentlig ordväxling mellan X-ägaren Elon Musk och toppbyråkraten Thierry Breton.

EU inleder utredning mot X – hotar med mångmiljardböter

Publicerad 13 oktober 2023 kl 13.20

EU. EU-kommissionen har inlett en utredning mot X (tidigare Twitter) rörande "desinformation". Om bolaget "fälls" kan det tvingas böta upp till 6 procent av sin av sin globala omsättning, rapporterar Politico.

Dela artikeln

Den icke folkvalda EU-kommissionären Thierry Breton har tidigare hotat att stänga ner Twitter i hela EU om plattformen under sin nya ägare Elon Musk tillåter för mycket yttrandefrihet.

Detta i enlighet med EU:s nya censurlag DSA, som kan tvinga sociala mediebolag som inte censurerar tillräckligt att böta upp till 6 procent av sin av sin globala omsättning.

Detta hot kan nu för första gången bli verklighet. EU-byråkrater har nu formellt inlett en utredning av X, som man anklagar för att ha tillåtit "desinformation" att spridas efter till Hamas attack mot Israel.

X har nu fram till den 18 oktober på sig att förklara sig för EU-kommissionen rörande denna "desinformation". Senast den den 31 oktober ska X också lämna in svar på andra frågor från EU om sin innehållsmoderering.

Beskedet kommer efter att Elon Musk och Thierry Breton i tisdags haft en offentlig ordväxling på X. Musk krävde att toppbyråkraten offentligt skulle redovisa vad det var för innehåll som EU-kommissionen har invändningar mot:


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från EU

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0